• 6-12 młodych porów (lub więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól

Młode pory z pieca.

Miękkie, słodkie i pyszne pieczone młode pory.

Młode warzywa z piekarnika w sezonie smakują wyjątkowo, bez względu na to, czy upieczesz ziemniaki, buraczki, marchewkę, czy właśnie pora. Koniecznie poszukaj łodyg młodego, cienkiego pora, który jest delikatniejszy, a po upieczeniu nabiera niesamowitej słodyczy. To dobry dodatek do innych dań, ale ja szczerze mówiąc traktuję go zazwyczaj jako samodzielną przekąskę.

To bardzo prosty, podstawowy przepis na pieczone młode pory, do przygotowania których zainspirowała mnie książka Jamie Olivera „Gotuj z Oliverem”.

Moja wersja została trochę zmodyfikowana względem oryginalnej receptury.

Pory z pieca L_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przytnij brzydkie zielone liście porów i – jeśli trzeba – usuń z nich pierwszą wierzchnią warstwę liści.
  3. Blanszuj pory we wrzątku przez 3 minuty.
  4. Dokładnie osuszone pory wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Przełóż do naczynia (lub dwóch) do zapiekania, oprósz pieprzem i solą i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz pory 10-15 minut.

Smacznego!

Pory z pieca L_03

Pory z pieca L_04