• 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 zielone szparagi
  • trochę małych listków musztardowca
  • trochę listków sałaty rzymskiej (najmniejszych, z samego środka)
  • kilka listków mięty
  • trochę dymki (z białej części)
  • trochę listków oregano
  • łyżeczka kaparów
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Przystawka ze szparagów, pomidorków koktajlowych i rozmaitych listków.

Tego typu sałatkę możesz przygotować w tradycyjny sposób, czyli mieszając składniki w większym naczyniu, ale moim zdaniem warto również zabawić się formą. Wybór należy do Ciebie.

Musztardowiec to warzywo liściowe o charakterystycznym, ostrym smaku, przypominającym musztardę – ZOBACZ

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi (4 minuty). Gotowe szparagi przełóż do zimnej wody (najlepiej – z kostkami lodu).
  2. Do miseczki wrzuć liście, kapary, dymkę, pokrojone na mniejsze części szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  3. W słoiku wymieszaj dressing (musztarda, ocet, oliwa i pieprz plus sól, jeśli potrzebujesz).
  4. Możesz polać sałatkę dressingiem i podać w najprostszy możliwy sposób – w misce lub salaterce. W takim przypadku do sałatki dodaj również główki szparagów…
  5. …albo w taki sposób, jak widoczny na zdjęciach. Wlej do sałatki trochę oliwy i wymieszaj. Dressing rozsmaruj na talerzach, a następnie wyłóż porcje sałatki, dodaj główki szparagów i skrop jeszcze odrobiną oliwy.

Smacznego!

Przystawka szparagi L_01

Przystawka szparagi L_06

Przystawka szparagi L_02