- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 zielone szparagi
- trochę małych listków musztardowca
- trochę listków sałaty rzymskiej (najmniejszych, z samego środka)
- kilka listków mięty
- trochę dymki (z białej części)
- trochę listków oregano
- łyżeczka kaparów
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka musztardy
- ocet balsamiczny
- pieprz
Przystawka ze szparagów, pomidorków koktajlowych i rozmaitych listków.
Tego typu sałatkę możesz przygotować w tradycyjny sposób, czyli mieszając składniki w większym naczyniu, ale moim zdaniem warto również zabawić się formą. Wybór należy do Ciebie.
Musztardowiec to warzywo liściowe o charakterystycznym, ostrym smaku, przypominającym musztardę – ZOBACZ
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi (4 minuty). Gotowe szparagi przełóż do zimnej wody (najlepiej – z kostkami lodu).
- Do miseczki wrzuć liście, kapary, dymkę, pokrojone na mniejsze części szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- W słoiku wymieszaj dressing (musztarda, ocet, oliwa i pieprz plus sól, jeśli potrzebujesz).
- Możesz polać sałatkę dressingiem i podać w najprostszy możliwy sposób – w misce lub salaterce. W takim przypadku do sałatki dodaj również główki szparagów…
- …albo w taki sposób, jak widoczny na zdjęciach. Wlej do sałatki trochę oliwy i wymieszaj. Dressing rozsmaruj na talerzach, a następnie wyłóż porcje sałatki, dodaj główki szparagów i skrop jeszcze odrobiną oliwy.
Smacznego!
Piękna!
Cześć! Jesteś nie tylko najlepszym blogiem bezglutenowym, ale też absolutnie bezkonkurencyjną stroną o jedzeniu prowadzoną przez faceta. Gratuluję bardzo bardzo i cieszę się, że Cię znalazłam. Tyle pyszności, Twoja książką to tylko zajawka tego, co tu można znaleźć! <3 pozdrawiam, Paulina