• 2 małe dynie piżmowe
  • ok. 200 g oscypka
  • kilka filecików anchois
  • trochę świeżego tymianku
  • trochę świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • pimenton (mielona wędzona papryka)
  • oliwa extra vergine (lub masło)

Dynia piżmowa zapiekana z oscypkiem, ziołami i anchois.

Zapiekana w ten sposób dynia piżmowa nie ma sobie równych, a ponadto można wykorzystać tu mnóstwo różnych dodatków.

Kilka innych propozycji przyrządzenia nadziewanej dyni piżmowej zapiekanej w piekarniku znajdziesz TUTAJ.

Tym razem użyłem prawdziwego białego niewędzonego oscypka z domieszką mleka koziego, przesłanego mi przez dobrą góralską duszę spod Tatr; a dla wzbogacenia smaku dodałem coś z zupełnie innej bajki, czyli fileciki anchois, za którymi przepadam. Do tego jeszcze tylko trochę ziół i gotowe.

Butternut z oscypkiem L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Dynie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne. Dynie lekko ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki – na powierzchni pozbawionej skóry (ZOBACZ).

3. Ułóż połówki dyni na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą (albo rozłóż na każdej odrobinę masła) oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu.

4. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. 45-60 minut (ZOBACZ).

5. Oscypek zetrzyj na tarce. Do sera dodaj listki tymianku, posiekany rozmaryn, pokrojone fileciki anchois oraz sporo pieprzu.

6. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą nałóż porcję sera z dodatkami. Wierzch posyp pimentonem (ZOBACZ).

7. Wstaw dynie ponownie do piekarnika na górny poziom i piecz do momentu, aż ser ładnie się rozpuści (ZOBACZ).

Smacznego!

Butternut z oscypkiem L_03

Butternut z oscypkiem L_04