Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI!

Wczoraj, 20 listopada, miała miejsce premiera nowej książki Łukasza Modelskiego – Piąty Smak. Rozmowy przy jedzeniu.

modelski_05

Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. A niektórzy po prostu go mają.

To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

modelski_06

modelski_07

modelski_08

Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Daniele Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, który domyka inne smaki.

modelski_03

Wydanie okraszone zostało starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione potrawy niektórych rozmówców.

Bądźcie czujni – wkrótce u FiKa recenzja oraz konkurs z „Piątym smakiem” do wygrania. Stay tuned!

Łukasz Modelski – Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.
Wydawnictwo Literackie, Kraków, 2014
280 stron, okładka miękka