- 2 małe dynie piżmowe
- ok. 200 g oscypka
- kilka filecików anchois
- trochę świeżego tymianku
- trochę świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- pimenton (mielona wędzona papryka)
- oliwa extra vergine (lub masło)
Dynia piżmowa zapiekana z oscypkiem, ziołami i anchois.
Zapiekana w ten sposób dynia piżmowa nie ma sobie równych, a ponadto można wykorzystać tu mnóstwo różnych dodatków.
Kilka innych propozycji przyrządzenia nadziewanej dyni piżmowej zapiekanej w piekarniku znajdziesz TUTAJ.
Tym razem użyłem prawdziwego białego niewędzonego oscypka z domieszką mleka koziego, przesłanego mi przez dobrą góralską duszę spod Tatr; a dla wzbogacenia smaku dodałem coś z zupełnie innej bajki, czyli fileciki anchois, za którymi przepadam. Do tego jeszcze tylko trochę ziół i gotowe.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Dynie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazda nasienne. Dynie lekko ponacinaj, tworząc coś na kształt kratki – na powierzchni pozbawionej skóry (ZOBACZ).
3. Ułóż połówki dyni na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrop oliwą (albo rozłóż na każdej odrobinę masła) oraz posyp je szczyptą soli i pieprzu.
4. Piecz dynie na górnym poziomie piekarnika przez ok. 45-60 minut (ZOBACZ).
5. Oscypek zetrzyj na tarce. Do sera dodaj listki tymianku, posiekany rozmaryn, pokrojone fileciki anchois oraz sporo pieprzu.
6. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą nałóż porcję sera z dodatkami. Wierzch posyp pimentonem (ZOBACZ).
7. Wstaw dynie ponownie do piekarnika na górny poziom i piecz do momentu, aż ser ładnie się rozpuści (ZOBACZ).
Smacznego!
Świetne!
Doskonale wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje!
Nareszcie!:)
Mmmm… doskonała! Nigdy nie zapiekałem dyni z oscypkiem, muszę wypróbować ;)
Jakim serem zastąpiłbyś oscypka?
Piżmowa dynia jest najsmaczniejsza ze wszystkich. Delikatna, kremowa i jakaś taka pełniejsza w smaku niż inne dynie. Przynajmniej dla mnie.
Świetny farsz, na pewno zrobię :)
Wygląda bardzo bardzo mniam
Najlepsza:)
Pyszny pomysł, już sobie wyobrażam ten smak :D
Looks great, keep it up!
Cudowny pomysł!!!
Kiedy syłszę o oscypku to przypominają mi się oczywiście góry <3 Przepis bardzo fajny :)
Okazało się, że zdobycie dyni piżmowej jest trudniejsze niż zdobycie świeżego oscypka ;) Ale dla chcącego nic trudnego. Danie było pyszne! Do tego stopnia, że wyciągając je z piekarnika zapomniałam, że chciałam zrobić zdjęcia i przypomniałam sobie o tym dopiero jak wkładałam puste talerze do zmywarki;)
Cieszę się, że smakowało! To jeden z moich ulubionych przepisów z butternutem:-)
Jestem pod autentycznym wrażeniem, że facet może gotować takie cuda. Pana żona ma niebywałe szczęście :P
Uwielbiam:D