- 500 g ricotty
- 200 g biszkoptów
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki bio czekolady pitnej
- 1 łyżka bio kakao
- 2 miarki kawy mielonej
- 200 ml espresso
- ok. 20 suszonych śliwek
- ok. 150 ml scotch whisky (lub więcej)
- 2,5 łyżki żelatyny
- 75 g masła
- orzechy włoskie lub nerkowce do dekoracji
- gorzka czekolada do dekoracji
Od wielkiego dzwonu, np. noworocznego, odrobina kalorycznego szaleństwa nie zaszkodzi; oczywiście pod warunkiem, że za konsumpcję deseru weźmie się co najmniej kilka osób.
Podane tu ilości składników powinny wystarczyć na ok. 50 sztuk kawowo-czekoladowych kubików. Smakują świetnie.
1. Namoczcie suszone śliwki w whisky i wstawcie do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2. Zaparzcie espresso (tu: 200 ml).
3. W misce połączcie ricottę, cynamon, kakao, czekoladę, kawę mieloną i drobno pokrojone śliwki. Następnie wlejcie alkohol, który pozostał po moczeniu śliwek (w razie potrzeby dodajcie go więcej) i wymieszajcie.
4. W malakserze zmiksujcie biszkopty – powinny uzyskać konsystencję dość grubo zmielonej bułki tartej.
5. Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (podane tu ilości składników wypełnią formę o wymiarach 28 cm x 22 cm x 4 cm – takiego naczynia użyłem) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała z każdej strony formy.
6. Na patelni roztopcie masło i wymieszajcie je ze zmielonymi biszkoptami.
7. Na dnie naczynia rozłóżcie warstwę biszkoptów i dokładnie ją ugniećcie, tworząc podstawę pod główną część deseru.
8. Podgrzejcie ok. 200 ml wcześniej przygotowanego espresso i rozpuśćcie w nim żelatynę. Gdy płyn nieco przestygnie, dodajcie go do masy i dokładnie wymieszajcie. W rezultacie powinniście uzyskać dość płynną masę.
9. Przelejcie masę serową do naczynia, w razie potrzeby wygładźcie wierzch i wstawcie do lodówki na nie mniej niż 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki deser powinien wyglądać tak:
10. Po upływie wskazanego wyżej czasu, przy pomocy wystającej części folii wyjmijcie deser z naczynia i pokrójcie na porcje.
11. Deser można podać w postaci niewielkich „kubików”, udekorowanych np. orzechem włoskim i posypanych posiekaną gorzką czekoladą (np. w przypadku większej grupy gości):
albo w formie większych porcji:
W tym drugim przypadku, świetnie sprawdzi się dodatek w postaci polewy czekoladowej (z czekolady rozpuszczonej w śmietance w kąpieli wodnej) i rozgniecionych w moździerzu orzechów nerkowca.
Smacznego!
Absolutnie genialny pomysł!
Pięknie prezentowałyby się na imprezowym stole, bardziej przemawiają do mnie te mniejsze porcje, super ! :)
AAAAAAAAAA…. obłędnie to wygląda… muszę zrobić :)
Imprezowy niezbędnik, świetny przepis!!!
Mogłabym tego zjeść… dużo :D
Rewelacja
Piękne
JUST AWESOME!!!!!!Great Job
OMG, jakie piękne
Idealne na urodzinowe przekąski dla gości, wykorzystam!
Rewelacja! :) takiego przepisu szukałam
Świetne, takie na jedno ‚am’
JAk z cukierni…
Świetne, muszę to przetrenować przed sylwestrem :D
Robiliśmy na Sylwka, wszystko poszło :P
Świetne jako karnawałowa przekąska! Wiem, bo sprawdziłam :)