• 500 g ricotty
  • 200 g biszkoptów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki bio czekolady pitnej
  • 1 łyżka bio kakao
  • 2 miarki kawy mielonej
  • 200 ml espresso
  • ok. 20 suszonych śliwek
  • ok. 150 ml scotch whisky (lub więcej)
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 75 g masła
  • orzechy włoskie lub nerkowce do dekoracji
  • gorzka czekolada do dekoracji

Od wielkiego dzwonu, np. noworocznego, odrobina kalorycznego szaleństwa nie zaszkodzi; oczywiście pod warunkiem, że za konsumpcję deseru weźmie się co najmniej kilka osób.

Podane tu ilości składników powinny wystarczyć na ok. 50 sztuk kawowo-czekoladowych kubików. Smakują świetnie.

1. Namoczcie suszone śliwki w whisky i wstawcie do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

2. Zaparzcie espresso (tu: 200 ml).

3. W misce połączcie ricottę, cynamon, kakao, czekoladę, kawę mieloną i drobno pokrojone śliwki. Następnie wlejcie alkohol, który pozostał po moczeniu śliwek (w razie potrzeby dodajcie go więcej) i wymieszajcie.

4. W malakserze zmiksujcie biszkopty – powinny uzyskać konsystencję dość grubo zmielonej bułki tartej.

5. Ceramiczną, prostokątną lub kwadratową formę np. do zapiekania (podane tu ilości składników wypełnią formę o wymiarach 28 cm x 22 cm x 4 cm – takiego naczynia użyłem) wyłóżcie przezroczystą folią spożywczą, tak by wystawała z każdej strony formy.

6. Na patelni roztopcie masło i wymieszajcie je ze zmielonymi biszkoptami.

7. Na dnie naczynia rozłóżcie warstwę biszkoptów i dokładnie ją ugniećcie, tworząc podstawę pod główną część deseru.

8. Podgrzejcie ok. 200 ml wcześniej przygotowanego espresso i rozpuśćcie w nim żelatynę. Gdy płyn nieco przestygnie, dodajcie go do masy i dokładnie wymieszajcie. W rezultacie powinniście uzyskać dość płynną masę.

9. Przelejcie masę serową do naczynia, w razie potrzeby wygładźcie wierzch i wstawcie do lodówki na nie mniej niż 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki deser powinien wyglądać tak:

10. Po upływie wskazanego wyżej czasu, przy pomocy wystającej części folii wyjmijcie deser z naczynia i pokrójcie na porcje.

11. Deser można podać w postaci niewielkich „kubików”, udekorowanych np. orzechem włoskim i posypanych posiekaną gorzką czekoladą (np. w przypadku większej grupy gości):

albo w formie większych porcji:

W tym drugim przypadku, świetnie sprawdzi się dodatek w postaci polewy czekoladowej (z czekolady rozpuszczonej w śmietance w kąpieli wodnej) i rozgniecionych w moździerzu orzechów nerkowca.

Smacznego!

Kawowe kubiki_102