• 1/2 sałaty rzymskiej
  • 100 g dzikiego ryżu (tu: Kupiec)
  • 2 jajka
  • 10 zielonych szparagów
  • 3-4 garście groszku cukrowego
  • garść nasion słonecznika
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Pyszna, bardzo wiosenna, a jednocześnie sycąca sałatka z zielonych szparagów, groszku cukrowego, jajek, dzikiego ryżu i sałaty rzymskiej.

Dziki ryż, chrupkie szparagi i słodki groszek cukrowy. Do tego jajko i sałata rzymska. Takie sałatki mogę jeść (i jem!) nieustannie i w ilościach hurtowych. Spróbuj, a zrozumiesz:-)

1. Ugotuj ryż wg czasu na opakowaniu (ZOBACZ).

2. Ugotuj jajka na twardo. Gotowe, po obraniu ze skorupki, pokrój na 6-8 części.

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je – w zależności od długości – na dwie lub trzy części.

4. Oczyść groszek cukrowy z końcówki i ewentualnych włókien i blanszuj we wrzątku wraz ze szparagami przez 2 minuty. Odcedź i przełóż warzywa do miski z zimną wodą.

5. Na suchej teflonowej patelni upraż nasiona słonecznika.

6. Do miski wrzuć umyte, wysuszone i porwane na mniejsze kawałki liście sałaty rzymskiej, groszek cukrowy, szparagi i ryż. Dodaj oliwę, dopraw pieprzem i solą (jeśli potrzebujesz) i wymieszaj.

7. Wyłóż sałatkę na duży talerz lub półmisek, dodaj jajka i posyp słonecznikiem.

Smacznego!

Salatka szparagi groszek L_07

Salatka szparagi groszek L_05