- 1/2 sałaty rzymskiej
- 100 g dzikiego ryżu (tu: Kupiec)
- 2 jajka
- 10 zielonych szparagów
- 3-4 garście groszku cukrowego
- garść nasion słonecznika
- oliwa extra vergine
- pieprz
Pyszna, bardzo wiosenna, a jednocześnie sycąca sałatka z zielonych szparagów, groszku cukrowego, jajek, dzikiego ryżu i sałaty rzymskiej.
Dziki ryż, chrupkie szparagi i słodki groszek cukrowy. Do tego jajko i sałata rzymska. Takie sałatki mogę jeść (i jem!) nieustannie i w ilościach hurtowych. Spróbuj, a zrozumiesz:-)
1. Ugotuj ryż wg czasu na opakowaniu (ZOBACZ).
2. Ugotuj jajka na twardo. Gotowe, po obraniu ze skorupki, pokrój na 6-8 części.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je – w zależności od długości – na dwie lub trzy części.
4. Oczyść groszek cukrowy z końcówki i ewentualnych włókien i blanszuj we wrzątku wraz ze szparagami przez 2 minuty. Odcedź i przełóż warzywa do miski z zimną wodą.
5. Na suchej teflonowej patelni upraż nasiona słonecznika.
6. Do miski wrzuć umyte, wysuszone i porwane na mniejsze kawałki liście sałaty rzymskiej, groszek cukrowy, szparagi i ryż. Dodaj oliwę, dopraw pieprzem i solą (jeśli potrzebujesz) i wymieszaj.
7. Wyłóż sałatkę na duży talerz lub półmisek, dodaj jajka i posyp słonecznikiem.
Smacznego!
mmm, pychota! :)
Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pannę Cottę!
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
Mega apetyczna kompozycja
Cudowna !
Zapisuje do zrobienia :)
Smacznego! :-)
Super. Teraz muszę znaleźć kogoś kto mi to zrobi i dowiezie do pracy ;)
Piękna!
Czy jeśli zamiast szparagów można użyć zielonej fasolki szparagowej?
Można:-) pozdrawiam
Piękna kompozycja. Czy któreś z Was jest zawodowym fotografem?