• 2 garście groszku cukrowego
  • 3 zielone szparagi
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Pyszna salsa z pomidorów malinowych, surowych zielonych szparagów i groszku cukrowego. Świetna!

Świeże zielone szparagi i świeży groszek cukrowy łączy, poza doskonałym smakiem, jeszcze jedna rzecz. Można je jeść na surowo, dlatego w towarzystwie pysznych pomidorów malinowych doskonale sprawdzą się w takiej oto prostej salsie.

Ta łagodna, świeża salsa będzie znakomicie pasować na przykład do kanapek czy jako dodatek do ryby.

Moją propozycję na jej wykorzystanie znajdziesz pod poniższym linkiem:

GRILLOWANA POLENTA Z JAJKIEM I SALSĄ

Salsa szparagi groszek L_01

1. Oczyść strąki groszku cukrowego z końcówki i ewentualnych włókien, wyłuskaj nasiona i przełóż do miski.

2. Posiekaj drobno skórki strąków i dodaj do nasion.

3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi wraz z główkami na cienkie plasterki.

4. Usuń pestki z pomidorów i pokrój miąższ na niewielkie kawałki.

5. Dopraw całość pieprzem i solą (jeśli potrzebujesz), wlej trochę oliwy extra vergine i wymieszaj.

Smacznego!

Salsa szparagi groszek L_02

Salsa szparagi groszek L_05