- 2 garście groszku cukrowego
- 3 zielone szparagi
- 2 średnie pomidory malinowe
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Pyszna salsa z pomidorów malinowych, surowych zielonych szparagów i groszku cukrowego. Świetna!
Świeże zielone szparagi i świeży groszek cukrowy łączy, poza doskonałym smakiem, jeszcze jedna rzecz. Można je jeść na surowo, dlatego w towarzystwie pysznych pomidorów malinowych doskonale sprawdzą się w takiej oto prostej salsie.
Ta łagodna, świeża salsa będzie znakomicie pasować na przykład do kanapek czy jako dodatek do ryby.
Moją propozycję na jej wykorzystanie znajdziesz pod poniższym linkiem:
1. Oczyść strąki groszku cukrowego z końcówki i ewentualnych włókien, wyłuskaj nasiona i przełóż do miski.
2. Posiekaj drobno skórki strąków i dodaj do nasion.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi wraz z główkami na cienkie plasterki.
4. Usuń pestki z pomidorów i pokrój miąższ na niewielkie kawałki.
5. Dopraw całość pieprzem i solą (jeśli potrzebujesz), wlej trochę oliwy extra vergine i wymieszaj.
Smacznego!
Świeży groszek jest fantastyczny, szkoda tylko, że sezon trwa tak krótko.
Fajna salsa
Wiosna na talerzu :)