• 4 jabłka
  • 2,5 łyżki cukru (tu: cukier palmowy Surovital)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła (lub masła kokosowego, np: Kokonati)
  • garść orzechów włoskich

Pieczone jabłka z cynamonem. Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze…

Pieczone jabłka to przepis bardzo prosty i niewymagający wielkich nakładów. Efekt jest natomiast zawsze znakomity, zwłaszcza dla nałogowych pożeraczy jabłek, takich jak my :-)

Poniższa propozycja to nieco zmodyfikowana receptura z książki Uczta Lodu i Ognia, która zawiera przepisy opracowane na podstawie Gry o Tron oraz kolejnych części sagi George’a R.R. Martina (kto jeszcze nie czytał, temu gorąco polecam). W przypadku jabłek z pieca, autorki książki wykorzystały francuski przepis z połowy XVII wieku.

Do oryginalnej receptury dołożyłem orzechy, zmniejszyłem ilość cukru i masła oraz nieco skróciłem czas pieczenia. Najbardziej lubię bardzo miękkie, niemal rozpadające się pieczone jabłka i właśnie o taki efekt (widoczny na zdjęciach) mi chodziło. By go osiągnąć, wystarczyło 40 minut pieczenia, choć autorki proponują w książce godzinę. Warto mieć to na uwadze, ponieważ poszczególne gatunki jabłek zasadniczo mogą różnić się twardością, dlatego wskazane jest co jakiś czas – podczas pieczenia – sprawdzić stan owoców,  tak by uzyskać zamierzony rezultat. Przetrzymanie owoców w piekarniku zbyt długo może skończyć się uzyskaniem – z pewnością pysznego – ale jednak dżemu ;-)

Sprawdź też: Pieczone jabłka z miodem.

Przed:

Jablka z cynamonem L_01

W piecu:

Jablka z cynamonem L_02

Po:

Jablka z cynamonem L_04

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Dokładnie wymieszaj w miseczce cukier, cynamon i roztopione masło.
  3. Przetnij jabłka na pół i wydrąż – najlepiej za pomocą łyżki do melona – gniazda nasienne.
  4. Ułóż jabłka w naczyniu do zapiekania i ponakłuwaj nożem miąższ.
  5. Do otworów po gniazdach nasiennych wsyp grubo pokruszone orzechy włoskie i posyp powierzchnię jabłek mieszanką cukru, cynamonu i roztopionego masła.
  6. Wlej do naczynia do zapiekania trochę wody, tak by przykryła dno, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na 40 minut albo dłużej, w zależności od gatunku jabłek.

Jablka z cynamonem L_11

Jablka z cynamonem L_07

Jablka z cynamonem L_10