• 8 małych okrągłych cukinii
  • 200 g sera halloumi
  • ok. 50 g nerkowców
  • garść liści bazylii
  • pieprz

Smażona cukinia. Szybki, konkretny jednogarnkowy posiłek z czterech składników. Prosto i pysznie!

Uwielbiam cukinię z patelni. Przygotowuję ją bardzo często po pracy (obok sałatek) i zazwyczaj najprościej jak się da, czyli tylko z dodatkiem przypraw i świeżych ziół. Zazwyczaj, ale nie zawsze – PRZYKŁAD.

W związku z tym, że dla naszej dwójki jest to najczęściej samodzielny posiłek, przyrządzam w ten sposób dosłownie górę cukinii;-), a do tego pod przykryciem, dlatego jest to wówczas bardziej cukinia duszona niż smażona.

Tym razem, dla odmiany, chodziło mi o to, by cząstki cukinii ładnie się zrumieniły. Wystarczy po prostu lekko podkręcić ogień i usmażyć jej mniejszą ilość. Ta potrawa miała być również nieco bardziej sycąca – stąd dodatek sera halloumi i orzechów. Weganie zamiast halloumi mogą użyć tofu.

Cukinia z halloumi L_04

PRZEPIS:

1. Pokrój cukinie na kawałki i smaż na dużej i głębokiej natłuszczonej patelni, co jakiś czas mieszając – do momentu, aż cukinia ładnie się zrumieni. Dopraw sporą ilością pieprzu. Nie używam soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony. W razie potrzeby możesz dodać sól, lepiej jednak doprawić nią gotową potrawę, tak by podczas smażenia cukinie nie puściły wody. Cukinii nie może być na patelni zbyt dużo, ponieważ powinna się usmażyć, a nie udusić.

2. Przełóż usmażoną cukinię do miski, a na patelnię wrzuć orzechy.

3. Podsmaż, przez chwilę mieszając, po czym dodaj pokrojony w kostkę ser. Podsmaż go przez chwilę, przewracając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.

4. Wrzuć cukinie z powrotem na patelnię, wymieszaj i chwilę podsmażaj całość (nie trzeba robić tego długo, cukinia pozostaje ciepła). Dodaj porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, ewentualnie jeszcze dopraw całość, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Cukinia z halloumi L_06

Cukinia z halloumi L_01