• 100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 15 g sproszkowanej matchy
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml mleka 2%
  • 100 ml wina śliwkowego (choya)
  • szczypta soli
  • orzechy i cocoa nibs do dekoracji

Mus czekoladowy w japońskim klimacie – z matchą i śliwkowym winem choya. Dla odważnych!

;-)

Dlaczego w japońskim? Po pierwsze dlatego, że w Japonii wiele rzeczy jest zdecydowanie bardziej odjechanych niż na naszym kontynencie, a ten deser do normalnych zdecydowanie nie należy;-). Po drugie dlatego, że wśród składników musu jest między innymi wino choya ze śliwek ume (ZOBACZ) i japońska zielona herbata matcha.

WIĘCEJ O MATCHY PRZECZYTASZ TUTAJ

Mus przygotowany na bazie mlecznej czekolady swój zielony kolor zawdzięcza dodatkowi sproszkowanej matchy. Wygląda dziwnie, ale bez obaw – nie smakuje jak glony;-) Słodka mleczna czekolada, śliwkowe wino i miód sprawiają, że jest bardzo (bardzo!) słodki.

Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje.

Matcha Chocolate Mousse L_08

PRZEPIS:

1. Czekoladę wraz z mlekiem i szczyptą soli rozpuść w kąpieli wodnej (PRZECZYTAJ, JAK TO ZROBIĆ).

2. Nie zdejmując garnka z ognia, wlej do czekolady wino i miód. Wymieszaj.

3. Matchę wymieszaj w miseczce z odrobiną wody mineralnej tak, by powstała gęsta zielona pasta (ZOBACZ).

4. Dodaj pastę do czekolady i ponownie dokładnie wymieszaj.

5. Zestaw garnek z ognia, przelej zawartość miski do małego dzbanka (tak będzie łatwiej przelać mus do naczynek), a następnie wypełnij musem małe naczynka (np. filiżanki do espresso). Wystudź i wstaw na noc do lodówki, by mus stężał.

6. Przed podaniem – na zachętę dla wątpiących – posyp deser np. orzechami (tu: prażone w piecu nerkowce) i kruszonym ziarnem kakao (cocoa nibs).

Smacznego!

Matcha Chocolate Mousse L_04

Matcha Chocolate Mousse L_05

Matcha Chocolate Mousse L_01

Matcha Chocolate Mousse L_03