• 200 g śliwek węgierek
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 ml soku z jabłek i aceroli

Niezastąpiony podczas letnich upałów!

Kiedy za oknem jest tak gorąco, że jedyne, na co ma się ochotę to woda i soczyste owoce, warto zrobić użytek z blendera i przygotować smoothie: zmiksować ulubione owoce z dodatkiem wody lub soku, dodać kostki lodu i gotowe.

Śliwki i borówki dokładnie opłuczcie i zmiksujcie w blenderze z dodatkiem wody lub – tak jak w tym przypadku – soku. Jako że unikam soków z dodatkiem cukru, co do zasady do smoothie dodaję wody. Tym razem, użyłem jednak bardzo smacznego soku z jabłek i aceroli* (Premium Rosa), który jest naturalną mieszanką soku wyciśniętego z obydwu rodzajów owoców (250 ml butelka mieści 200 ml soku z jabłek oraz 50 ml soku z aceroli), a co najważniejsze – nie zawiera dodatku cukru. Dorzućcie do szklanek po kilka kostek lodu i listki mięty.

*Acerola (wiśnia z Barbados) to owocowy rekordzista pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli, ważący ledwie 4,5 grama, ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co kilkanaście litrów soku pomarańczowego.

Więcej o aceroli możecie przeczytać TUTAJ.