• ok. 500 g wiśni
  • ok. 250 g porzeczek
  • lody waniliowe (4 łyżki)
  • trochę płatków migdałowych

Kwaskowaty mus wiśniowo-porzeczkowy (nie używam cukru) doskonale pasuje do słodkich lodów waniliowych.

Jeśli wolicie, by mus był jednak słodszy, dodajcie nieco cukru lub miodu do smaku. Najlepszy efekt wizualny uzyskacie, wlewając mus do dużego talerza z płytkim wgłębieniem. Dzięki temu deser będzie wyglądać jak lodowa wyspa na owocowym morzu.

1. Na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej uprażcie płatki migdałowe.

2. Zmiksujcie w blenderze wydrylowane wiśnie oraz porzeczki.

3. Wlejcie mus na duży talerz z wgłębieniem, a na środku porcji wyłóżcie dwie łyżki lodów. Deser posypcie płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka