• Opakowanie (250g) zupy wiejskiej "optymistycznej" bio firmy Biofuturo
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • przyprawa Khmeli Suneli (Hambleden)

Dziś przepis na całkiem ciekawą, a przy okazji banalnie prostą zupę, opartą na gotowej mieszance ziaren firmy Biofuturo – o nazwie ‚zupa wiejska optymistyczna’.

To nie jest wpis testowy, choć na taki może wyglądać ;-)

Zupę wypatrzyłem w supermarkecie na półce ze zdrową żywnością (cena: niespełna 5 zł). W jej skład wchodzą wyłącznie ziarna: zielona, czerwona i brązowa soczewica, fasola mung oraz brązowy ryż. Nie do końca jest dla mnie jasne, na czym polega jej ‚optymistyczność’, w każdym razie zupa okazała się smaczna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu.

1. Posiekajcie cebulę, marchew, seler naciowy (wcześniej, za pomocą obieraczki do warzyw, możecie usunąć włókna z łodyg selera) oraz por, usuwając z tego ostatniego końcówki i brzydsze zielone liście.

2. Przygotujcie zupę wg przepisu na opakowaniu: przepłuczcie ziarna i zalejcie je 2 litrami wody. Dodajcie 3 łyżki oliwy extra vergine, warzywa oraz przyprawy.

3. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie 30 minut. Spróbujcie, i w razie potrzeby doprawcie pieprzem lub solą.

Smacznego!