- Opakowanie (250g) zupy wiejskiej "optymistycznej" bio firmy Biofuturo
- 3-4 marchewki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- przyprawa Khmeli Suneli (Hambleden)
Dziś przepis na całkiem ciekawą, a przy okazji banalnie prostą zupę, opartą na gotowej mieszance ziaren firmy Biofuturo – o nazwie ‚zupa wiejska optymistyczna’.
To nie jest wpis testowy, choć na taki może wyglądać ;-)
Zupę wypatrzyłem w supermarkecie na półce ze zdrową żywnością (cena: niespełna 5 zł). W jej skład wchodzą wyłącznie ziarna: zielona, czerwona i brązowa soczewica, fasola mung oraz brązowy ryż. Nie do końca jest dla mnie jasne, na czym polega jej ‚optymistyczność’, w każdym razie zupa okazała się smaczna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu.
1. Posiekajcie cebulę, marchew, seler naciowy (wcześniej, za pomocą obieraczki do warzyw, możecie usunąć włókna z łodyg selera) oraz por, usuwając z tego ostatniego końcówki i brzydsze zielone liście.
2. Przygotujcie zupę wg przepisu na opakowaniu: przepłuczcie ziarna i zalejcie je 2 litrami wody. Dodajcie 3 łyżki oliwy extra vergine, warzywa oraz przyprawy.
3. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie 30 minut. Spróbujcie, i w razie potrzeby doprawcie pieprzem lub solą.
Smacznego!
Zastanawiam się, czy można ugotować taką zupę bez wspomnianej zupy wiejskiej, bo siedzę teraz za granicą i tutaj tego nie znajdę. Chyba spróbuję zrobić, ale zamiast tej mieszanki, to kupię osobno ryż, fasolę mung i soczewicę :)
Zdecydowanie można. To mieszanka składników, które powinny być łatwo dostępne również osobno :-)
Świetna, smakowała całej rodzinie, polecam