- 3 szklanki jagód (użyłem mrożonych)
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 3 garście nerkowców w całości
- 3 kopiaste łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 3 szklanki wody mineralnej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- słoik (ok. 300 g) musu z gruszek z wanilią (bez cukru) - jako słodzidło
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- szczypta soli
- opcjonalnie: miód lub syrop np. daktylowy
Jagodowa owsianka z pieca.
Takie zdrowe owsianki z owocami (bez cukru) piekę zwykle w niedziele – dzięki temu mam gotowe co najmniej 4 porcje, czyli konkretne śniadanie dla 2 osób na 2 dni (owsianka spokojnie postoi w lodówce przez 3 dni, czyli licząc od niedzieli – do środy).
Bazę owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane (ZOBACZ). W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi (bez bezglutenowego certyfikatu) są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków.
Jagody fajnie się zapiekają – zawarty w nich sok karmelizuje się, a podpieczone owoce pozostają wilgotne i pyszne.
Miód jest opcjonalnym dodatkiem; czysty mus gruszkowy z wanilią jest bardzo słodki i wystarczająco dosładza owsiankę.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody mineralnej.
- W misce wymieszaj suche sproszkowane składniki: bezglutenowe płatki owsiane, mielone orzechy laskowe, gałkę muszkatołową i sól.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę, olej kokosowy i mus gruszkowy (lub starte gruszki). Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj jagody i nerkowce w całości. Wymieszaj.
- Przełóż masę do naczynia do zapiekania. Piecz ok. 35 minut. Pieczoną owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Super!