• 3 szklanki jagód (użyłem mrożonych)
  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 3 garście nerkowców w całości
  • 3 kopiaste łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • słoik (ok. 300 g) musu z gruszek z wanilią (bez cukru) - jako słodzidło
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: miód lub syrop np. daktylowy

Jagodowa owsianka z pieca.

Takie zdrowe owsianki z owocami (bez cukru) piekę zwykle w niedziele – dzięki temu mam gotowe co najmniej 4 porcje, czyli konkretne śniadanie dla 2 osób na 2 dni (owsianka spokojnie postoi w lodówce przez 3 dni, czyli licząc od niedzieli – do środy).

Bazę owsianki stanowią bezglutenowe płatki owsiane (ZOBACZ). W porównaniu ze zwykłymi płatkami owsianymi (bez bezglutenowego certyfikatu) są wyraźnie delikatniejsze i szybciej miękną pod wpływem wilgotnych dodatków.

Jagody fajnie się zapiekają – zawarty w nich sok karmelizuje się, a podpieczone owoce pozostają wilgotne i pyszne.

Miód jest opcjonalnym dodatkiem; czysty mus gruszkowy z wanilią jest bardzo słodki i wystarczająco dosładza owsiankę.

Owsianka z jagodami L_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W garnku zagotuj 3 szklanki wody mineralnej.
  3. W misce wymieszaj suche sproszkowane składniki: bezglutenowe płatki owsiane, mielone orzechy laskowe, gałkę muszkatołową i sól.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę, olej kokosowy i mus gruszkowy (lub starte gruszki). Wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj jagody i nerkowce w całości. Wymieszaj.
  6. Przełóż masę do naczynia do zapiekania. Piecz ok. 35 minut. Pieczoną owsiankę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Owsianka z jagodami L_02