Kalafior Tikka Masala.
Łatwy roślinny przepis na kalafior inspirowany kuchnią indyjską, czyli różyczki kalafiora podane w aromatycznym, lekko śmietanowym sosie masala z pomidorów i palety przypraw, podane na gorąco.
Uwagi:
- Zamiast zielonego kalafiora Romanesco możesz oczywiście użyć zwykłego,
- Gotowy sos nie powinien być zbyt ostry; dzięki temu z kalafiorem świetnie współgra naturalny, lekko kwaskowaty smak pomidorów oraz cała paleta aromatycznych przypraw,
- Nie przesadź z ilością wody – na jeden kalafior powinny wystarczyć dwie puszki pomidorów i pół puszki wody; w razie potrzeby później zawsze możesz dodać nieco więcej wody,
- Używam roślinnej (wegańskiej) śmietany kokosowej Creamo, która moim zdaniem sprawdza się w takich przepisach o wiele lepiej niż mleko kokosowe – znakomicie nadaje się do dań na ciepło, nigdy się nie waży i nie „dociąża” dania,
- Komosę ryżową możesz zastąpić ryżem lub kaszą.
Kalafior Tikka Masala – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- kalafior Romanesco średniej wielkości
- 2 szalotki
- papryczka chilli
- 2 puszki pomidorów
- 200 g roślinnej śmietany kokosowej (albo zwykłej); używam takiej
- pół pęczka kolendry
- kmin rzymski – 1 kopiasta łyżeczka (nasiona w całości)
- garam masala – 2 kopiaste łyżeczki
- kurkuma – 2 kopiaste łyżeczki
- mielony imbir – 1 łyżeczka
- nasiona kolendry – 1 kopiasta łyżeczka, rozgniecione w moździerzu
- 2 sztuki długiego pieprzu (albo łyżeczka czarnego pieprzu), rozgniecione w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- olej do smażenia
***
- do podania: ok. 250 g komosy ryżowej (dla 2 osób, waga quinoa przed ugotowaniem); ryż lub kasza też będą OK
Kalafior Tikka Masala – PRZEPIS:
- Posiekaj szalotki w półtalarki i podsmaż na oleju w głębokiej patelni wraz z posiekaną papryczką chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam), posiekanymi łodyżkami kolendry i kminem rzymskim (nasiona w całości).
- Gdy szalotki zaczną mięknąć, dodaj wszystkie przyprawy i, mieszając, smaż jeszcze przez ok. 2 minuty, aż aromat przypraw nabierze mocy i intensywności.
- Dodaj pomidory z puszki oraz pół puszki wody. Zagotuj i dodaj śmietanę kokosową. Wymieszaj i dodaj kalafior podzielony na różyczki.
- Duś pod częściowym przykryciem ok. 30-40 minut, aż kalafior zmięknie, a sos częściowo odparuje i zgęstnieje.
- W tym czasie ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12-15 minut, wrzutka quinoa do wrzątku).
- Gdy kalafior będzie gotowy, dodaj listki kolendry i wymieszaj.
- Kalafior Tikka Masala podaj z komosą ryżową.