Kalafior Tikka Masala.

Łatwy roślinny przepis na kalafior inspirowany kuchnią indyjską, czyli różyczki kalafiora podane w aromatycznym, lekko śmietanowym sosie masala z pomidorów i palety przypraw, podane na gorąco.

Uwagi:

  • Zamiast zielonego kalafiora Romanesco możesz oczywiście użyć zwykłego,
  • Gotowy sos nie powinien być zbyt ostry; dzięki temu z kalafiorem świetnie współgra naturalny, lekko kwaskowaty smak pomidorów oraz cała paleta aromatycznych przypraw,
  • Nie przesadź z ilością wody – na jeden kalafior powinny wystarczyć dwie puszki pomidorów i pół puszki wody; w razie potrzeby później zawsze możesz dodać nieco więcej wody,
  • Używam roślinnej (wegańskiej) śmietany kokosowej Creamo, która moim zdaniem sprawdza się w takich przepisach o wiele lepiej niż mleko kokosowe – znakomicie nadaje się do dań na ciepło, nigdy się nie waży i nie „dociąża” dania,
  • Komosę ryżową możesz zastąpić ryżem lub kaszą.

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • kalafior Romanesco średniej wielkości
  • 2 szalotki
  • papryczka chilli
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 g roślinnej śmietany kokosowej (albo zwykłej); używam takiej
  • pół pęczka kolendry
  • kmin rzymski – 1 kopiasta łyżeczka (nasiona w całości)
  • garam masala – 2 kopiaste łyżeczki
  • kurkuma – 2 kopiaste łyżeczki
  • mielony imbir – 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry – 1 kopiasta łyżeczka, rozgniecione w moździerzu
  • 2 sztuki długiego pieprzu (albo łyżeczka czarnego pieprzu), rozgniecione w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • olej do smażenia

***

  • do podania: ok. 250 g komosy ryżowej (dla 2 osób, waga quinoa przed ugotowaniem); ryż lub kasza też będą OK

Kalafior Tikka Masala – PRZEPIS:

  1. Posiekaj szalotki w półtalarki i podsmaż na oleju w głębokiej patelni wraz z posiekaną papryczką chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam), posiekanymi łodyżkami kolendry i kminem rzymskim (nasiona w całości).
  2. Gdy szalotki zaczną mięknąć, dodaj wszystkie przyprawy i, mieszając, smaż jeszcze przez ok. 2 minuty, aż aromat przypraw nabierze mocy i intensywności.
  3. Dodaj pomidory z puszki oraz pół puszki wody. Zagotuj i dodaj śmietanę kokosową. Wymieszaj i dodaj kalafior podzielony na różyczki.
  4. Duś pod częściowym przykryciem ok. 30-40 minut, aż kalafior zmięknie, a sos częściowo odparuje i zgęstnieje.
  5. W tym czasie ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 12-15 minut, wrzutka quinoa do wrzątku).
  6. Gdy kalafior będzie gotowy, dodaj listki kolendry i wymieszaj.
  7. Kalafior Tikka Masala podaj z komosą ryżową.

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala

Kalafior Tikka Masala