- 2 kromki chrupkiego pieczywa (link w treści wpisu)
- 2 jajka
- 50 g naturalnie bezglutenowej kiełbasy, np. salsiccia (może być też chorizo albo inna)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- szczypta pimentonu lub ostrej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki pietruszkowego pesto (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czarnuszki
Kanapki z jajkiem sadzonym i pesto z pietruszki – bezglutenowe.
To pomysł na świetną i sycącą kromkę z wykorzystaniem domowego, chrupkiego i bezglutenowego chlebka upieczonego z dodatkiem pesto z pietruszki. To samo pesto wykorzystałem również jako dodatek do kanapek, podobnie jak czarnuszkę, która też wchodzi w skład pieczywa.
Użyłem włoskiej bezglutenowej kiełbasy (salsiccia – tym razem w wersji łagodnej, choć zwykle używam pikantnej – ZOBACZ), ale możesz użyć dowolnej innej, np. chorizo. Lepiej sprawdzi się nieco tłustsze mięso (skwarki będą smaczniejsze, a do smażenia jajek nie trzeba wówczas dodawać więcej tłuszczu).
Pimenton (hiszpańska mielona wędzona papryka) wzbogaca smak i nadaje mięsu mocniejszej, pomarańczowo-czerwonej barwy, nie musisz go jednak dodawać, jeśli używasz chorizo.
PRZEPIS:
- Upiecz pieczywo chrupkie według tego PRZEPISU.
- Pokrój kiełbasę na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj trochę pimentonu i smaż, aż uzyskasz skwarki i tłuszcz zacznie się wytapiać.
- Przesuń kiełbasę na kraniec patelni i wbij na patelnię jajka (ZOBACZ – nie potrzeba dodatkowego tłuszczu, na patelni powinno być go już wystarczająco dużo).
- Posyp jajka listkami tymianku, dopraw solą, pieprzem i pimentonem. Smaż, aż górna część białka zetnie się, a żółtko trochę zemulguje, a jednocześnie pozostanie płynne w środku.
- Przełóż jajka na kromki chleba, dodaj skwarki z kiełbasy i porcję pesto. Posyp czarnuszką.
Boskie! :-)
:-)
Wspaniale wygląda. Ja się właśnie zabieram za chlebek. To już uzależnienie ;)
Dzięki i smacznego :-)