• 6 jajek
  • 1 litr wody
  • 2 kopiaste łyżeczki czarnej liściastej herbaty
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 120 ml bezglutenowego sosu sojowego (w razie potrzeby więcej)
  • 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

Jajka po chińsku gotowane w herbacie.

To znakomity pomysł na jajka gotowane na twardo na sposób chiński. Ozdobione charakterystycznym ciemnym marmurkowym wzorem, który powstaje dzięki długiemu gotowaniu jajek z popękaną skorupką, wyglądają nietuzinkowo i równie nietypowo smakują – są mocno słone, z wyraźną nutą aromatycznych przypraw. Pyszne!

Jajka gotuje się bardzo długo, dzięki czemu nabierają pełni smaku i wyjątkowej barwy. Ma to oczywiście swoją cenę – jajka mają wszelkie cechy charakterystyczne dla długiego gotowania, w tym w szczególności typową ciemną obwódkę wokół żółtka. Każdy, kto kiedykolwiek jadał na przykład obiady w szkolnych stołówkach (a ja przez pewien czas miałem tę wątpliwą „przyjemność” lata temu i pamiętam, że jajka zawsze podawane były w sosie chrzanowym, którego nie cierpiałem), wie o co chodzi.

Skorupka powinna być popękana na całej powierzchni jajka, ale należy zachować tu ostrożność – jeśli jakiś kawałek skorupki całkiem odpadnie, zalewa łatwo się tam dostanie i zamiast kolorowej siateczki na jajku powstanie jednolita ciemna plama. Podczas gotowania z garnka wyparuje spora część wody –  to normalny proces. W takim przypadku wystarczy po prostu uzupełnić ją wrzątkiem.

Gotowe jajka wyglądają osobliwie – moim zdaniem efekt wart jest wysiłku, nie tylko jako farbowany eksperyment przed świętami wielkanocnymi 🙂

O takim pomyśle na jajka na twardo wspominałem w recenzji książki Mimi Thorisson „Apetyt na Francję” (RECENZJA) i właśnie stamtąd pochodzi ten przepis.

Jajka po chinsku L_07

Jajka po chinsku L_11

PRZEPIS:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą (nie wrzucaj jajek do wrzątku, ponieważ skorupka może pęknąć), doprowadź do wrzenia i ugotuj na twardo (ok. 12 minut).
  2. Wystudź jajka i przy pomocy łyżeczki ostukaj je delikatnie tak, by skorupka popękała na całej powierzchni jajka. Postaraj się zrobić to ostrożnie, tak żeby kawałki skorupki nie poodpadały od jajka.
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj herbatę, cukier, cynamon, anyż i sos sojowy. Włóż jajka, doprowadź do wrzenia, częściowo przykryj garnek i gotuj 3 godziny.
  4. Co jakiś czas kontroluj sytuację, a gdy z garnka wyparuje tyle wody, że jajka zaczną wystawać, dolej wrzątku i ewentualnie mały chlust sosu sojowego (ZOBACZ).
  5. Jajka możesz podać od razu albo później – na zimno lub podgrzane w wywarze, w którym się gotowały.

Jajka po chinsku L_09

Jajka po chinsku L_05

Jajka po chinsku L_04