• 200 g kaszy jaglanej
  • ok. 700 g wiśni
  • pół łyżki miodu (opcjonalnie)
  • trochę oliwy extra vergine
  • sól

Kasza jaglana z wiśniami.

Mega prosty przepis na szybkie i pyszne śniadanie z kaszy jaglanej i owoców. Bez cukru i innych zbędnych dodatków.

Kremowa kasza jaglana i dowolne owoce to zawsze świetne połączenie.

Zapewne każdy miał okazję próbować w dzieciństwie kaszy manny z sosem malinowym. To jaglana interpretacja tejże. Najprostsza możliwa, ze świeżymi wiśniami, które wprost uwielbiam.

Podduszenie wiśni na patelni wydobywa z nich jeszcze więcej smaku i skondensowanej słodyczy, wzmocnionej dodatkiem odrobiny miodu (który weganie mogą bez straty dla całości pominąć).

Jaglana z wisniami L_01

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody. Dodaj chlust oliwy i szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 12 minut albo nieco dłużej. Kasza powinna wchłonąć cały płyn i stać się kremowa, lekko „lejąca”.
  2. W tym czasie do głębszego szerokiego rondla wrzuć wydrylowane wiśnie wraz z miodem (w takim rondlu szybciej odparujesz nadmiar płynu).
  3. Duś wiśnie na dość dużym ogniu do momentu, aż odparujesz większość soku. Staraj się mieszać owoce sporadycznie, ponieważ przy częstym mieszaniu puszczą więcej soku.
  4. Kaszę podawaj z wiśniowym sosem.

Jaglana z wisniami L_07

Jaglana z wisniami L_03