- różne gatunki pomidorów (żółte, malinowe, paprykowe, bawole serca, koktajlowe) w ilości wg uznania
- pół pęczka fioletowej bazylii
- pół pęczka zielonej bazylii
- oliwa extra vergine
- ocet z czerwonego wina
- sól, pieprz
- kromki dobrego chleba (opcjonalnie)
Kolorowa sałatka z tylu gatunków pomidorów, ile tylko uda Ci się zdobyć.
Uwielbiam pomidory. Na co dzień wystarczają mi podane w najprostszy sposób. Stąd właśnie przepis na taką sałatkę, w której oprócz pomidorów w różnych kolorach i kształtach pojawiają się tylko świeża bazylia i oliwa.
To bardzo lekka sałatka, idealna na lato jako pełnowartościowy, wypakowany witaminami posiłek. Przy okazji, może stanowić też punkt wyjścia do modyfikacji – wystarczy dodać np. fetę, mozzarellę, oliwki, cebulę czy cokolwiek innego, na co tylko masz ochotę.
PRZEPIS:
- Pokrój pomidory na kawałki.
- Dodaj listki bazylii, wlej oliwę, ocet, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
- Sałatkę możesz podać np. z grzankami.
Piękno i smak tkwią w prostocie, Twoja sałatka tego dowodzi. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate! Pozdrawiam Ania
Dzięki :-) Dodałbym, ale nie bawię się już w durszlaki ;-)
Pycha! Ja akurat lubię połączenie pomidor + cebula
POZYTYWNA SAŁATKA :-)
Oooo mniam. Pomidory uwielbiam w każdym gatunku i ilości :).
A może masz ochotę na mały urodzinowy konkurs u mnie? :) Zapraszam!