- 150 g półdługiego makaronu bezglutenowego (np. ryżowego lub z batatów)
- kilka pomidorów żółtych
- kilka pomidorów malinowych
- 3 młode mini cukinie
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- oliwa extra vergine
- ocet z czerwonego wina
- trochę parmezanu
- mała papryczka chilli (opcjonalnie)
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Makaron z pomidorami i młodą cukinią.
To doskonałe, lekkie, a zarazem bardzo sycące danie na lato. Do serwowania w letniej temperaturze albo na zimno.
Bardzo lubię tego rodzaju połączenia świeżych, surowych warzyw i makaronu.
Warto poszukać młodych, małych cukinek, które świetnie nadają się do jedzenia na surowo. Równie istotny jest też aromatyczny sos, który zostanie wchłonięty przez gorący makaron.
Ilość pomidorów, które są potrzebne do przygotowania tego dania, zależy od ich wielkości.
Ja wykorzystałem tu ok. 8-10 małych pomidorków malinowych, do tego tyle samo małych żółtych, trochę większych od koktajlowych. Jeśli zamierzasz użyć dużych pomidorów, najlepiej dobierz ich ilość zgodnie z własnym uznaniem.
PRZEPIS:
- Pokrój cukinki w cienkie plasterki, najlepiej używając do tego celu mandoliny albo noża do sera.
- Pokrój pomidory na kawałki (zostaw 2-3 małe pomidory w całości) i dodaj do miski z cukinią.
- Do blendera wrzuć pozostawione pomidory pokrojone na duże kawałki, czosnek, chilli, bazylię i miętę. Dodaj spory chlust oliwy oraz ocet. Dokładnie wszystko zmiksuj i dodaj sos do miski.
- Zetrzyj do miski trochę parmezanu.
- W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
- Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, a następnie natychmiast przełóż do miski z warzywami i wymieszaj.
- Podaj danie na dużym półmisku, tak by każdy mógł sam nałożyć sobie porcję na talerz.
Ale to musi być dobre!!!
Mega przepis, wygląda fantastycznie!
Obłędny makaron!