• 2 jajka
  • ok. 6-8 łyżek mąki
  • ok. 200 g jagód
  • 2/3 pęczka bazylii
  • ok. 500 g malin
  • sól

Pomysł na to danie był bardzo prosty – miało być sezonowo, kolorowo i psychodelicznie, stąd fioletowo-zielone naleśniki z intensywnie czerwonym nadzieniem.

Chodziło mi przede wszystkim o zabawę kolorami, uzyskanymi rzecz jasna bez żadnych sztucznych barwników, ich połączeniem i formą podania.

Nie użyłem cukru, ale dodajcie go nieco, jeśli zależy Wam na tym, by malinowe nadzienie lub jagodowe naleśniki były słodkie. Nie obawiajcie się również bazylii – w naleśnikach jej smak nie będzie wyczuwalny, chodziło o nadanie ciastu zielonkawej barwy. Można oczywiście zamiast bazylii użyć mięty, ale w tym przypadku nie chciałem, by jej wyrazisty smak zdominował jagody, bo to one są tu najważniejsze.

Wydaje się, że psychodeliczny efekt udało się osiągnąć 😉

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 30 małych placków (pojedynczych).

1. Maliny rozgniećcie w misce widelcem i odstawcie.

2. W blenderze zmiksujcie bazylię z taką ilością wody, żeby ułatwić pracę urządzenia.

3. Do miski wbijcie jajko, dodajcie ok. 3 łyżek mąki, wymieszajcie, a następnie dodajcie sos bazyliowy oraz szczyptę soli. W razie potrzeby dodajcie więcej mąki, tak żeby otrzymać dość gęste naleśnikowe ciasto.

4. Umyjcie blender i zmiksujcie jagody.

5. W analogiczny sposób (patrz pkt 3) przygotujcie jagodowe ciasto naleśnikowe.

6. Na patelni do placków usmażcie małe zielone i filetowe placki.

7. W tym czasie przetrzyjcie maliny przez sito, zachowując sok.

8. Przygotujcie „markizy”, przekładając placek jagodowy i bazyliowy – malinami. W razie potrzeby dosłodźcie wcześniej maliny, na przykład miodem.

9. Danie udekorujcie sokiem z malin i kilkoma listkami fioletowej bazylii.

Psycho naleśniki L_21

Psycho naleśniki L_24

Smacznego!

Polecam również TEN PRZEPIS:

Naleśnikowe markizy S_22