Krakersy sezamowe krok po kroku.

Krakersy smakują wspaniale – są ultra chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste, lekko słone i bardzo sezamowe! Podstawę ciasta stanowią włoska polenta, konopie, mielone siemię lniane i nasiona słonecznika. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, coraz częściej także w sieciach marketów i oczywiście online.

Ciasto z polenty jest bardzo łatwe w obsłudze i wyjątkowo gładko rozprowadza się na blasze. Polentę możesz zastąpić inną mąką bezglutenową albo mąką pszenną (jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej).

Dodatek ziarna konopi sprawia, że krakersy są również bogatym źródłem białka roślinnego – 100 g ziarna konopi zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe – SKŁADNIKI:

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 50 krakersów, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta.

  • 100 g polenty
  • 60 g łuskanych ziaren konopi
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 40 g białego sezamu
  • 60 g łuskanego słonecznika
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 300 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Krakersy sezamowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyj do tego celu drewnianej mątewki, albo – jeżeli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać w miarę luźne ciasto.
  3. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki. Możesz również nie dzielić ciasta w trakcie pieczenia, upiec blat w całości, po czym połamać go na nieregularne kawałki, gdy przestygnie.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 30 minut, aż krakersy będą chrupiące i ładnie się zrumienią. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
  6. Przechowuj w temperaturze pokojowej – krakersy są bardzo trwałe.

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe

Krakersy sezamowe