- 60 g pestek słonecznika
- 60 g sezamu (tu: czarny)
- 40 g siemienia lnianego mielonego
- 60 g nasion konopi (tu: łuskane)
- 100 g mąki ryżowej
- 300 ml wody
- 60 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)
Krakersy wieloziarniste – bezglutenowe i wegańskie.
Krakersy smakują doskonale – są idealnie chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone. A co najważniejsze, ich skład jest niezwykle prosty – kilka rodzajów ziaren, mąka ryżowa, oliwa extra vergine i odrobina soli.
Ciasto robi się błyskawicznie i bardzo łatwo (wystarczy wymieszać składniki), a później jeszcze tylko chwila w piekarniku i gotowe.
Sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska, dodatek do piwa (o fajnym bezglutenowym wspominałem TUTAJ), cydru lub innych ulubionych trunków albo np. jako podstawa mini kanapek z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc.
Krakersy zrobiłem na podstawie przepisu z The Green Kitchen (PL: Zielono i zdrowo). Moje zmiany to mniejsza ilość soli (1 łyżeczka zamiast 1,5) i zamiana amarantu na mąkę ryżową. Poza tym pominąłem miód i sok z pomarańczy (czyli opcjonalne dodatki), ponieważ najbardziej lubię naturalny smak samych ziaren, bez dosładzania.
Używam tu przepysznych łuskanych ziaren konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Wspominałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.
Sezam można zastąpić czarnuszką, która pasuje tu znakomicie.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 25-30 krakersów, w zależności od wielkości kwadratów, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta. Jeden krakers ma ok. 80 kcal.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
- Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki (o boku ok. 4-5 cm – ZOBACZ).
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż krakersy będą chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).
Smacznego!
jakie fajne
Wyglądają po prostu świetnie, a przepis jest tak prosty, że na pewno zrobię :)
Upiekłam :) Udały mi się idealnie, super chrupkie, pyszne, trudno powstrzymać się od jedzenia ;)
To jest pomysł :D
Szymon, właśnie dotarła do mnie Twoja książka, jestem pod wielkim wrażeniem. Rozdziały pt. czekolada i bakalie totalnie mnie rozwaliły, podział na warzywa i inne składniki jest zajebisty. WIELKIE GRATULACJE
Dzięki!:-)
to już wiem z czym idę na sobotnią imprezkę ;-)
Krakersy są super. Jednak poza regulaminowym czasem i temperaturą musiałem je dopiekać kolejne 20 min w temp. 180 z termoobiegiem. Dopiero po tej dodatkowej dawce ciepła krakersy stały się chrupiące.
Wszystko zależy pewnie od piekarnika, piekłem je już 4 razy w różnych wariantach i za każdym razem 55-60 minut w zupełności wystarczało.
Nie mam w domu ziaren konopii, czym mogę je zastąpić?
Pozdrawiam,
Ania
Płatkami owsianymi, jaglanymi, gryczanymi. Albo np. siemieniem lnianym niemielonym lub mielonymi orzechami.
Zrobione, pieką się, pachną obłędnie, pojadą z nami na wycieczkę :) dzięki za mega prosty, zdrowy i szybki przepis!
Super, smacznego!:-)
Czym mogę zastąpić mąkę ryżową?
Dowolną inną mąką lub polentą.
No i po co ja na to trafiłam… Już wiem, że zrobię i pożrę sama wszystkie :-D
:)