• 60 g pestek słonecznika
  • 60 g sezamu (tu: czarny)
  • 40 g siemienia lnianego mielonego
  • 60 g nasion konopi (tu: łuskane)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 300 ml wody
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)

Krakersy wieloziarniste – bezglutenowe i wegańskie.

Krakersy smakują doskonale – są idealnie chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i lekko słone. A co najważniejsze, ich skład jest niezwykle prosty – kilka rodzajów ziaren, mąka ryżowa, oliwa extra vergine i odrobina soli.

Ciasto robi się błyskawicznie i bardzo łatwo (wystarczy wymieszać składniki), a później jeszcze tylko chwila w piekarniku i gotowe.

Sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska, dodatek do piwa (o fajnym bezglutenowym wspominałem TUTAJ), cydru lub innych ulubionych trunków albo np. jako podstawa mini kanapek z dodatkiem sera, ziół, oliwek, etc.

Krakersy zrobiłem na podstawie przepisu z The Green Kitchen (PL: Zielono i zdrowo). Moje zmiany to mniejsza ilość soli (1 łyżeczka zamiast 1,5) i zamiana amarantu na mąkę ryżową. Poza tym pominąłem miód i sok z pomarańczy (czyli opcjonalne dodatki), ponieważ najbardziej lubię naturalny smak samych ziaren, bez dosładzania.

Używam tu przepysznych łuskanych ziaren konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Wspominałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Sezam można zastąpić czarnuszką, która pasuje tu znakomicie.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 25-30 krakersów, w zależności od wielkości kwadratów, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta. Jeden krakers ma ok. 80 kcal.

Krakersy L_01

Krakersy L_14

Krakersy L_11

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejkaZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  3. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki (o boku ok. 4-5 cm – ZOBACZ).
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż krakersy będą chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).

Smacznego!

Krakersy L_15

Krakersy L_02

Krakersy L_07

Krakersy L_06