Kwiaty cukinii gotowane na parze.
Gdyby nie multicooker od Wartmanna, pewnie jeszcze długo nie wpadłbym na pomysł ugotowania nadziewanych kwiatów cukinii na parze. Jak dobrze, że go mam, i że przyszedł mi do głowy właśnie taki patent! Kwiaty cukinii gotowane na parze są niesamowicie pyszne, lekkie i delikatne. Po prostu znakomite! Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że smakują lepiej niż pieczone. Co więcej, wystarczy im jedynie 5 minut gotowania, po takim czasie kwiatowa mini cukinia jest idealnie ugotowana; to zasługa żeliwnego garnka ze szczelną pokrywą. Z kolei kształt multicookera oraz wymiary kratki do gotowania na parze pozwalają na bezproblemowe ułożenie na kratce aż 6 pulchnych kwiatów cukinii, wypełnionych ricottą. Tradycyjny, okrągły garnek do gotowania na parze jest pod tym względem niewygodny, ponieważ uniemożliwia ułożenie kwiatów z małymi cukiniami w taki sposób, by na siebie nie zachodziły.
Jak zawsze, przypominam, że najlepiej jest nadziewać świeże kwiaty cukinii zebrane w tym samym dniu, gdy ich kielichy po ścięciu pozostają otwarte. Kwiaty wstawione do lodówki na noc zwijają płatki, co istotnie utrudnia ich nadziewanie (jest to możliwe, często tak robię, ale zajmuje to więcej czasu i wymaga więcej staranności, by nie porozrywać zwiniętych kwiatów).
Używam mięsistych pomidorów o niewielkiej ilości pestek (odmiana Rosamunda). Jeżeli chodzi o zioła, użyj dowolnych, czyli takich, jakie masz pod ręką.
O zaletach i możliwościach multicookera Wartmann przeczytasz więcej w tym wpisie.
W RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na multicooker Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Kwiaty cukinii gotowane na parze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
- 500 g kremowej ricotty
- łyżka listków świeżego cząbru, posiekanych (może być również mięta)
- 2 łyżki listków oregano lub tymianku
- łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- płaska łyżeczka płatków łagodnej chili
- 3-4 duże pomidory (u mnie: odmiana Rosamunda, może być też Bawole serce lub malinówka)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka różowego pieprzu
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Kwiaty cukinii gotowane na parze – PRZEPIS:
- Pomidory obierz ze skórki, po czym sam miąższ (bez pestek) dość drobno pokrój.
- Dodaj łyżkę oregano, czarny pieprz roztarty w moździerzu, rozgnieciony w dłoniach różowy pieprz oraz porządny chlust oliwy. Przemieszaj i odstaw.
- W misce wymieszaj ricottę, łyżkę listków cząbru, łyżkę listków oregano lub tymianku, zielony pieprz, chili i trochę soli.
- Wytnij z kwiatów cukinii słupki (pręciki), po czym delikatnie nadziej kwiaty ricottą.
- Tak przygotowane kwiaty cukinii ugotuj na parze. Ja gotuję kwiaty w multicookerze (funkcja STEAM – 5 minut). W razie potrzeby ugotuj kwiaty w dwóch turach. W multicookerze, na kratce do gotowania na parze idealnie mieści się 6 dużych kwiatów cukinii.
- Do pokrojonych wcześniej pomidorów dodaj sól. Podziel pomidory na porcje, dodaj ugotowane na parze kwiaty cukinii, a całość skrop oliwą. Pycha!