Sałatka z groszkiem i bryndzą.
Co najmniej dekadę temu przepyszny świeży groszek, zarówno odmiany cukrowej, jak i łuskowej, stał się warzywem na swój sposób luksusowym. Kupić go coraz trudniej, znika ze straganów nim na dobre się pojawi, a sezon groszkowy – mam wrażenie – trwa zwykle nie dłużej niż dwa tygodnie. Przez to wszystko, gdy już widzę młody groszek, zwłaszcza cukrowy, rzucam się nań niemal tak samo, jak na pierwsze szparagi. Przy okazji, warto mieć na uwadze, że groszek cukrowy i groszek zielony to nie to samo warzywo. Groszek cukrowy to odmiana cukrowa grochu, a groszek zielony stanowi jego odmianę łuskową.
Jeżeli dysponujesz młodym groszkiem cukrowym o płaskich, chrupiących i soczystych strąkach, możesz użyć ich w całości – na potrzeby sałatki wystarczy tylko lekko je przesiekać. Kiedy jednak większe, później zebrane strąki groszku cukrowego są łykowate, lepiej groszek wyłuskać. Mój groszek cukrowy kupiłem w przekonaniu, że będzie nadawał się do jedzenia w całości, ale niestety strąki groszku okazały się być różnej jakości, a sałatka – jak wszystko – powinna być przyjemna w konsumpcji, więc groszek wyłuskałem. Świetnie sprawdzi się tu również zwykły młody zielony groszek, który także możesz jeść na surowo.
Szpinak kubański (znany również jako klajtonia przeszyta) to pyszna zielenina, która w tym roku pojawiła się w sprzedaży w moim ulubionym gospodarstwie po drugiej stronie Wisły. Klajtonia wyglądem i smakiem przypomina rukiew wodną. Doskonale nadaje się do sałatek.
Bryndza to, co do zasady, bardzo słony ser, dlatego sałatki nie doprawiam solą. Pomijam również inne przyprawy, ponieważ zależy mi na naturalnym smaku warzyw, ziół i trawiastej oliwy z oliwek odmiany Royal. Bazą sałatki mogą być dowolne sałatkowe zioła, jakie tylko masz pod ręką; dobrze sprawdzi się m.in. rukola, roszponka lub młody szpinak o drobnych liściach.
Sałatka z groszkiem i bryndzą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- kilka garści różnych ziół, np. – jak u mnie – amarantus, portulaka, szpinak kubański znany również jako klajtonia przeszyta
- fenkuł (koper włoski)
- około 500 g świeżego młodego groszku cukrowego
- 100 g bryndzy lub innego podobnego sera
- kwiaty jadalne, np. drobne bratki (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Sałatka z groszkiem i bryndzą – PRZEPIS:
Wyłuskaj groszek, posiekaj fenkuł. Na dużych talerzach rozłóż listki ziół i posiekany fenkuł, posyp je rozdrobnioną w dłoniach bryndzą. Dodaj surowy groszek cukrowy – wyłuskany albo w formie posiekanych strąków. Porcje porządnie skrop oliwą. Na koniec dodaj kwiaty jadalne. Smacznego lata!