Kwiaty cukinii nadziewane serem.
Kwiaty cukinii nadziewane łatwo topiącym się serem to wspaniała lekka zapiekanka na lato. Miękki ser idealnie sprawdza się jako wypełnienie delikatnych kwiatostanów – w kielichach kwiatów cukinii można zmieścić go całkiem sporo. Ser ładnie skleja płatki, a w trakcie pieczenia częściowo wypływa na zewnątrz i lekko się zapieka, dzięki czemu gotowa zapiekanka jest jeszcze smaczniejsza. Pycha, polecam!
Uwagi:
- Rozejrzyj się za mniejszymi, zgrabnymi podłużnymi pomidorami, im będą mniejsze tym lepsze,
- Misterio to genialny serowy przebój wytwarzany na Pico – miękki ser ma kilkusetletnią tradycję, a nazwę zawdzięcza zamierzchłym czasom, gdy pierwsi mieszkańcy Azorów nie rozumieli, skąd na wyspach bierze się lawa i zjawiska erupcji wulkanów określali mianem misterios,
- Nie solę składników przed pieczeniem, dzięki czemu pomidory puszczają mniej soku,
- Jeżeli użyjesz pomidorów o mięsistym miąższu, zapiekanka nie będzie pływać w soku (tak właśnie powinno być),
- Zapiekankę możesz w razie potrzeby posolić później – wedle uznania,
- Kwiaty możesz nadziać porzeczkami, malinami lub, w wersji deluxe, poziomkami.
Kwiaty cukinii nadziewane serem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 10 żeńskich kwiatów cukinii (czyli z małymi cukinkami)
- kilka gałązek białej lub czerwonej porzeczki
- ok. 150-170 g miękkiego, łatwo topliwego sera (tu: Misterio z Pico na Azorach)
- kilkanaście podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
- łyżeczka płatków chilli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- trochę listków kolendry (może być również mięta lub bazylia)
- oliwa extra vergine
- (opcjonalnie) drobne jadalne kwiatki, np. musztardowca (żółte) lub kolendry (białe)
Kwiaty cukinii nadziewane serem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułóż pomidory przekrojone na połówki.
- Opłukane i osuszone kwiaty cukinii nadziej porzeczkami (wystarczy 4-6 kulek na jeden kwiat w zależności od wielkości kwiatu) oraz serem startym na grubej tarce. Nadziewając kwiaty, usuwaj z ich środka słupki. Układaj kwiaty w naczyniu na pomidorach.
- Skrop składniki oliwą i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Gotową zapiekankę posyp świeżymi listkami ziół, drobnymi jadalnymi kwiatkami (np. musztardowca) i podawaj.