Kwiaty cukinii nadziewane serem.

Kwiaty cukinii nadziewane łatwo topiącym się serem to wspaniała lekka zapiekanka na lato. Miękki ser idealnie sprawdza się jako wypełnienie delikatnych kwiatostanów – w kielichach kwiatów cukinii można zmieścić go całkiem sporo. Ser ładnie skleja płatki, a w trakcie pieczenia częściowo wypływa na zewnątrz i lekko się zapieka, dzięki czemu gotowa zapiekanka jest jeszcze smaczniejsza. Pycha, polecam!

Uwagi:

  • Rozejrzyj się za mniejszymi, zgrabnymi podłużnymi pomidorami, im będą mniejsze tym lepsze,
  • Misterio to genialny serowy przebój wytwarzany na Pico – miękki ser ma kilkusetletnią tradycję, a nazwę zawdzięcza zamierzchłym czasom, gdy pierwsi mieszkańcy Azorów nie rozumieli, skąd na wyspach bierze się lawa i zjawiska erupcji wulkanów określali mianem misterios,
  • Nie solę składników przed pieczeniem, dzięki czemu pomidory puszczają mniej soku,
  • Jeżeli użyjesz pomidorów o mięsistym miąższu, zapiekanka nie będzie pływać w soku (tak właśnie powinno być),
  • Zapiekankę możesz w razie potrzeby posolić później – wedle uznania,
  • Kwiaty możesz nadziać porzeczkami, malinami lub, w wersji deluxe, poziomkami.

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 10 żeńskich kwiatów cukinii (czyli z małymi cukinkami)
  • kilka gałązek białej lub czerwonej porzeczki
  • ok. 150-170 g miękkiego, łatwo topliwego sera (tu: Misterio z Pico na Azorach)
  • kilkanaście podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
  • łyżeczka płatków chilli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • trochę listków kolendry (może być również mięta lub bazylia)
  • oliwa extra vergine
  • (opcjonalnie) drobne jadalne kwiatki, np. musztardowca (żółte) lub kolendry (białe)

Kwiaty cukinii nadziewane serem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż pomidory przekrojone na połówki.
  3. Opłukane i osuszone kwiaty cukinii nadziej porzeczkami (wystarczy 4-6 kulek na jeden kwiat w zależności od wielkości kwiatu) oraz serem startym na grubej tarce. Nadziewając kwiaty, usuwaj z ich środka słupki. Układaj kwiaty w naczyniu na pomidorach. 
  4. Skrop składniki oliwą i posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  5. Gotową zapiekankę posyp świeżymi listkami ziół, drobnymi jadalnymi kwiatkami (np. musztardowca) i podawaj.

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem

Kwiaty cukinii nadziewane serem