Kwiaty cukinii z kozim serem.
Kwiaty cukinii świetnie nadają się do nadziewania (szczególnie serem) i zapiekania w piekarniku. Tym razem, użyłem El Tofio – sera z koziego mleka, wytwarzanego na Fuercie (Kanary), ale sprawdzi się tu każdy inny ser, który pod wpływem pieczenia ładnie się topi (choćby mozzarella).
Do zapiekania polecam żeńskie kwiaty cukinii, czyli te z małymi cukiniami. Na cukinii bazuje również sałatka. Zrobiłem ją z małych młodych cukinek, które doskonale nadają się do krojenia w paski. W razie potrzeby poszukaj po prostu jak najmniejszych sztuk. Kwiaty jadalne – tym razem chabry i aksamitki – to zawsze dodatek opcjonalny, pięknie dekorują talerz lub miskę i dodają potrawom uroku, ale nie są niezbędne.
Sprawdź też inne fajne przepisy na kwiaty cukinii.
Kwiaty cukinii z kozim serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Kwiaty cukinii
- 6 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
- 200 g sera, który ładnie się topi (u mnie: El Tofio – ser z koziego mleka z Fuerty)
- oliwa extra vergine
Sałatka z cukinii
- 2 duże garście rukwi wodnej
- 3 małe młode cukinie (albo 1 zwykła)
- 4 kwiaty cukinii (żeńskie lub męskie – z mini cukinią albo na łodyżce)
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- kilka jadalnych kwiatów (u mnie: chabry i aksamitki)
- oliwa extra vergine
Kwiaty cukinii z kozim serem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Pokrój ser w plastry o takiej długości, by zmieściły się w kielichach kwiatów. Nadziej serem kwiaty cukinii.
- Ułóż kwiaty cukinii na blaszce wyłożonej pergaminem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
- W tym czasie na talerzach ułóż rukiew wodną.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw, potnij cukinię w paski (pomijając gniazdo nasienne/pestki), a płatki kwiatów cukinii porwij na mniejsze kawałki. Paski cukinii i kwiaty cukinii dodaj do rukwi.
- Obok sałatki ułóż na talerzach pieczone kwiaty cukinii. Całość skrop oliwą, oprósz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem i płatkami kwiatów.