• 250 g boczniaków
  • 100 g rukoli
  • 80 g orzechów brazylijskich
  • ocet balsamiczny
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Prosta wegetariańska sałatka z pysznych smażonych boczniaków i pożywnych orzechów brazylijskich.

Prościej już się chyba nie da: do tej sałatki wystarczą trzy świetnie uzupełniające się składniki.

Orzechy (nie tylko brazylijskie, ale też w zasadzie każde inne) świetnie pasują do grzybów. Boczniaki wymieszane z zieloną „bazą” sałatki, czyli rukolą wchłaniają sporo dressingu, dzięki czemu nabierają fajnego, wyraźnie kwaskowatego, cytrynowego smaku. Jeśli wolisz, by grzyby pozostały bardziej chrupiące, nie mieszaj ich z dressingiem – dodaj je do sałatki na samym końcu.

Boczniaki z rukola L_02

1. Na rozgrzanej suchej patelni teflonowej upraż orzechy (ZOBACZ). Przesyp je na bawełnianą ściereczkę (ZOBACZ) i pocieraj przez chwilę, tak żeby pozbyć się skórek (tyle ile się da, jeśli nie zejdzie całkiem, nie ma problemu), a następnie w moździerzu potłucz je na mniejsze kawałki.

2. Do miski przełóż rukolę i przygotuj dressing z niewielkiej ilości soku z cytryny, octu balsamicznego i oliwy.

3. Większe kapelusze boczniaków podziel wzdłuż na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło i olej, i usmaż grzyby z dwóch stron do momentu, aż się zrumienią. Grzyby smaż na większym ogniu pojedynczą warstwą – w razie potrzeby użyj dwóch patelni. Pod koniec smażenia dopraw grzyby sporą ilością pieprzu.

4. Gotowe boczniaki przełóż do miski z rukolą, dodaj orzechy, wlej dressing, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Boczniaki z rukola L_05