• 500 g ricotty
  • 260 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • skórka z 1 limonki
  • 60 ml soku z limonki
  • 60 ml miodu

Domowa wersja pysznej, cytrusowej ricotty.

We Włoszech można ją kupić bez problemu; w Polsce – od niedawna również, choć już nie tak łatwo ;-)

We Włoszech wśród setek gatunków sera znaleźć można między innymi doskonałą, delikatną ricottę o wyraźnie cytrynowym i lekko słodkim smaku. Jej konsystencja i smak skłania do traktowania jej raczej jako deser. Podobną ricottę można dostać także w niektórych polskich delikatesach, ale zdecydowanie warto spróbować zrobić ją samemu. Tym bardziej, że wbrew pozorom przepis wcale nie jest aż tak skomplikowany.

Tak przygotowana ricotta, w moim wydaniu limonkowa, może doskonale zastąpić tradycyjny sernik, bo w gruncie rzeczy to jest przecież sernik! Bardzo delikatny, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i limonki. A do tego bez cukru. Pyszny, polecam!

Limonkowa ricotta L_05

Limonkowa ricotta L_06

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W robocie kuchennym (mikserze) wymieszaj dokładnie ricottę, jogurt, roztrzepane wcześniej jajka, skórkę i sok z limonki oraz miód. W razie potrzeby możesz to również zrobić ręcznie.

3. Natłuść podłużne naczynie (tu o rozmiarach 9 x 23 cm).

4. Przelej masę serową do naczynia do zapiekania i piecz 40-60 minut (do czasu, aż wierzch będzie ładnie zapieczony).

5. Odstaw do ostygnięcia.

6. Ricottę możesz podać z owocowym sosem, np. z wiśni (tu, z uwagi na porę roku, użyłem mrożonych).

7. Przygotuj sos: zmiksuj w blenderze trochę wiśni (tu: pół paczki mrożonych wiśni, wcześniej rozmrożonych, czyli ok. 200 g). Zmiksowane wiśnie przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach.

Limonkowa ricotta L_08

8. Słodkawą pieczoną ricottę możesz wykorzystać również jako dodatek do potraw, np. do makaronu:

CYTRUSOWY MAKARON Z CYTRYNOWĄ RICOTTĄ

Limonkowy makaron L_10

Limonkowa ricotta L_09

Smacznego!