- 500 g ricotty
- 260 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- skórka z 1 limonki
- 60 ml soku z limonki
- 60 ml miodu
Domowa wersja pysznej, cytrusowej ricotty.
We Włoszech można ją kupić bez problemu; w Polsce – od niedawna również, choć już nie tak łatwo ;-)
We Włoszech wśród setek gatunków sera znaleźć można między innymi doskonałą, delikatną ricottę o wyraźnie cytrynowym i lekko słodkim smaku. Jej konsystencja i smak skłania do traktowania jej raczej jako deser. Podobną ricottę można dostać także w niektórych polskich delikatesach, ale zdecydowanie warto spróbować zrobić ją samemu. Tym bardziej, że wbrew pozorom przepis wcale nie jest aż tak skomplikowany.
Tak przygotowana ricotta, w moim wydaniu limonkowa, może doskonale zastąpić tradycyjny sernik, bo w gruncie rzeczy to jest przecież sernik! Bardzo delikatny, z wyraźnie wyczuwalną nutą miodu i limonki. A do tego bez cukru. Pyszny, polecam!
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. W robocie kuchennym (mikserze) wymieszaj dokładnie ricottę, jogurt, roztrzepane wcześniej jajka, skórkę i sok z limonki oraz miód. W razie potrzeby możesz to również zrobić ręcznie.
3. Natłuść podłużne naczynie (tu o rozmiarach 9 x 23 cm).
4. Przelej masę serową do naczynia do zapiekania i piecz 40-60 minut (do czasu, aż wierzch będzie ładnie zapieczony).
5. Odstaw do ostygnięcia.
6. Ricottę możesz podać z owocowym sosem, np. z wiśni (tu, z uwagi na porę roku, użyłem mrożonych).
7. Przygotuj sos: zmiksuj w blenderze trochę wiśni (tu: pół paczki mrożonych wiśni, wcześniej rozmrożonych, czyli ok. 200 g). Zmiksowane wiśnie przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach.
8. Słodkawą pieczoną ricottę możesz wykorzystać również jako dodatek do potraw, np. do makaronu:
Smacznego!
Mnie ricotta właśnie najlepiej smakuje pieczona – pod innymi postaciami niezbyt mi smakuje ;)
Nie jestem fanką ricotty, ale przepis wypróbuję, może się przekonam :)
fantastyczny sernik! musiał być niezwykle delikatny i na pewno ciekawy w smaku, inny niż zwykle :) podoba mi się!
czy miód można zastąpić melasą?
Można, ale wtedy ricotta straci fajny miodowy posmak. Chyba, że o to właśnie chodzi ;-)
Ps. FiK jest fanatykiem miodu.
Super przepis, dzięki!
Genialne. Sernik BEZ CUKRU! Więcej takich przepisów!!!
ZROBILAM DZIS TEN SERNICZEK …JESZCZE NIE JADLAM STOI I STYGNIE:-) Ale chodze kolo niego non stop i podwachuje ;-)
;-)
Czy z taką ilością miodu ten sernik jest bardzo słodki? Lubię miód ale nie w połączeniu z serem :( Zastanawiam się czy jakby dodała łyżkę to czy starczy(lubię mało słodkie desery).
Jest słodki (jak na nasze standardy – a z cukrem jest nam generalnie nie po drodze). Spokojnie możesz zmniejszyć ilośc miodu, jeśli wolisz mało słodkie desery.
Dzięki, pewnie wypróbuję w przyszłym tygodniu :) A mam jeszcze pytanie co do mąki kasztanowej. Kupiłam z innej firmy niż Ty i ciekawa jestem czy ta której używasz też ma mega intensywny zapach? Skojarzył mi się ze świątecznym kompotem z suszu którego nienawidzę ;) Ale w smaku bardzo dobra :)
Nie zwróciłem uwagi, więc chyba nie ma. Kompot z suszu… ciekawe, kto go pije. Ja też za nim nie przepadam, delikatnie rzecz ujmując;-)
Zrobiłam w końcu z miodem, tak jak w przepisie, tylko z połowy porcji w formie dwóch małych serniczków :) Wyszło pysznie! Ze świeżymi owocami, niebo w gębie :)
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/08/ricotta.jpg
Nie mogło być inaczej:-) Włosi wiedza, co dobre!
Doskonałe!
Pyszne ciasto, takie czyste serniki lubię ponad wszystko
Super sernik
Mega dobry sernik. Nie za słodki, cytrusowy, pycha
Jaki zdrowy sernik:)
Zrobiłam w ten weekend, jest przepyszna, polecam:)
Super serniczek, najbardziej lubię takie bez spodów
Już sama lektura przepisu i zdjęcia sprawiają, że mam ochotę to zjeść. Mam nadzieję, że przepis nie jest trudny, bo wkrótce się za niego zabieram
Nie jest:-), życzę smacznego!
Super ciacho
Spadłeś mi z nieba z tym przepisem, szukam właśnie ciasta z samego sera, bez spodu, a to najzdrowszy przepis na sernik na jaki trafiłam. Czuję, że to będzie strzał w 10!:)
Pyszniutki serniczek, często korzystam z tego przepisu. Ciasto wychodzi niesamowicie lekkie i puszyste
Ten przepis trafia w moje potrzeby w 100%
Cudeńko, lekki, puchaty, cytrusowy, delikatny. Trzeba walczyć ze sobą, żeby nie jeść, ale zje się wszystko do ostatniego okruszka. FiKu, jesteś mistrzem smaku!
Dzień dobry, mam to w planach na dziś, proszę trzymać kciuki, bo nie jestem mistrzem pieczenia!
Smakowitości, będzie u mnie na Wielkanoc:)
Uwielbiam Twoją stronę, dla mnie to niewyczerpane zródło inspiracji. Tak trzymaj i wydaj w końcu książkę. Moim zdaniem najwyższa pora na to!:)
Zdrowy sernik – to możliwe!
Sernik idealny – lekki, puszysty, cytrusowy, mniam
Omnomnom mniam mniam
Pycha ciacho, mój młody wcina, że aż się uszy trzęsą ;)
Wow, mam ochotę zrobić sobie wagary i upiec to teraz zaraz
Zatem do dzieła! :)
Mistrzu! Jaaakie to było pyszne! Przepis idealny.
Bardzo się cieszę, że smakowało :-)
Doskonały sernik, dziękuję bardzo za przepis
Mniam
Pycha pycha
Wygląda cudownie, smakuje na pewno jeszcze lepiej
Smakuje doskonale, sprawdź sama:-) pozdrawiam
Hello, I enjoy reading all of your article. I wanted to
write a little comment to support you.
Bardzo ciekawy przepis!
Idealny
Pyszny delikatny serniczek z ricotty, polecam, super przepis
Pycha, cała rodzina żąda powtórki :D
Bardzo mi miło:-) pozdrawiam
Sernik, że mniam mniam mniam
Wygląda kusząco, trzeba będzie upiec, co tam kalorie ;)
Pycha sernik :)
To taki sernik jak lubię
Czy ze zwykłego twarogu przyrządzonego tak samo też się uda?
Tak, ale najlepiej zmielić go 2-3 razy, żeby był gładszy. Ricotta jest bardziej kremowa i delikatniejsza.
Sernik z ricotty jest pycha
Sernik petarda, najpyszniejszy jaki jadłam
Inspirująco tu:) pozdrawiam
Bardzo smaczna, delikatna i nieprzesłodzona. Z sosem malinowym świetna! Zaskoczyłem żonę w urodziny, pierwszy raz w życiu upiekłem ciasto. Przełamuje Pan stereotypy, także w podejściu samych mężczyzn do kulinarnych aktywności. Powodzenia i tak trzymać.