Lody kawowe z likierem pomarańczowym.
Lody kawowe – dzięki kofeinie – orzeźwiają podwójnie, dlatego uważam je za ideał mrożonego deseru. Likier Cointreau podbija aromat i dodaje fajnej pomarańczowej nuty, a dodatkowo – jako mocny alkohol – sprawia, że lody mają lepszą konsystencję (nie zmrażają się za mocno). Technicznie rzecz biorąc, lody kawowe z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki.
Uwagi:
- Śmietankę kokosową możesz zastąpić jogurtem albo na odwrót – w ostatecznym rozrachunku ważne jest, by zgadzały się proporcje kremowej bazy (400 g)
- Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany lub jogurtu
- Możesz użyć również likieru Grand Marnier
- Lody możesz dosłodzić cukrem (zamiast erytrytolu)
- Nie dodaję do lodów owoców, by nie przytłumiać Cointreau, ale nie ma przeszkód, by to zrobić
Maszynka do lodów Zyle
Używam maszynki do lodów Zyle o pojemności 1000 ml. Jestem z niej bardzo zadowolony. Urządzenie ma te same zalety, co poprzednia mniejsza (700 ml) wersja – jest bardzo proste, intuicyjne i wygodne w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.
Lody kawowe z likierem pomarańczowym – SKŁADNIKI na ok. 8-10 gałek:
- 400 g śmietanki kokosowej (wegańskiej)
- 2 porcje świeżo zaparzonego espresso (łącznie ok. 80 ml)
- 2-3 łyżki likieru Cointreau (zamiast likieru możesz dodać sok z pomarańczy)
- 80 g erytrytolu (albo cukru kokosowego)
- 1-2 łyżki świeżo zmielonej kawy
Lody kawowe z likierem pomarańczowym – PRZEPIS:
- Wszystkie składniki – bez wcześniejszego mieszania – umieść w misie maszynki do lodów w następującej kolejności: śmietanka, espresso, likier, słodzidło i mielona kawa.
- Postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku maszynki do lodów Zyle wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard.
- Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki. Są pyszne, polecam!