Lody winogronowe.
Pieczone winogrona są po prostu wspaniałe, nabierają wyjątkowej, mocno skondensowanej słodyczy, którą warto zestawić z odrobiną tonki lub innej korzennej przyprawy. A lody z nich to już istny cud, spróbuj koniecznie! Są tak pyszne, że trudno się oderwać. Super łatwy przepis, tylko dwa składniki.
Lody winogronowe – SKŁADNIKI na ok. 10 gałek:
- ok. 500 g czerwonych winogron, upieczonych
- 400 g roślinnej śmietany kokosowej (2 x 200 g) albo gęstego naturalnego jogurtu
Nie dodaję cukru ani żadnego innego słodzidła, ponieważ czerwone winogrona po upieczeniu są niesamowicie słodkie.
Lody winogronowe – PRZEPIS:
- Upiecz winogrona: rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C, na blasze lub w brytfance ułóż opłukane i osuszone winogrona, skrop je oliwą i oprósz tonką, cynamonem, mielonymi goździkami (albo – jeżeli wolisz – pomiń przyprawy) i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.
- Upieczone winogrona pozbawione szypułek wrzuć do kielicha blendera, dodaj śmietanę lub jogurt i zmiksuj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodził.
- Po schłodzeniu sosu możesz postąpić dwojako: –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i włącz urządzenie w trybie hard. W maszynce do lodów Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż wymieszaną wcześniej masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć urządzenie w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. To jeden z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów dostępnych na rynku, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej autentyczną ozdobę.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczam się do najbardziej istotnych. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz w zasięgu ręki przez cały rok – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość i poziom nacukrzenia pozostawia wiele do życzenia
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy)
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz mrożone desery
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 2 godziny, ponieważ właśnie tyle średnio potrzebuje maszynka Zyle, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub kremowe lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody roślinne, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez laktozy i wszystkie inne możesz przygotować w każdej chwili.
Nie wiedziałam, że można zrobić lody z 2 składników. I zapewne są pyszne, skoro pan tak pisze :-)
Wszystko zależy od doboru składników. Generalnie, wystarczy coś słodkiego i coś kremowego, a pieczone owoce (zwłaszcza takie, jak winogrona) mają tyle smaku i słodyczy, że wystarczy tylko zadbać o kremową teksturę i gotowe:-)