Bodegas Pedro Moreno 1940 Natural del Moreno.
Mroczna jesienno-zimowa aura, trwająca w naszym pięknym kraju mniej więcej pół roku, ma co najmniej jeden plus: mamy kiedy nacieszyć się mocnymi, bogatymi w taniny wina, takimi jak opisany niedawno Sousão czy równie niszowy Bobal.
Bobal to jedna z najciekawszych endemicznych odmian winorośli w Hiszpanii. Jest najpopularniejszym szczepem w regionie Walencji i trzecią najczęściej uprawianą odmianą w Hiszpanii, której dzieje sięgają co najmniej 600 lat wstecz, a mimo to wina z niej produkowane pozostają dość niszowe. Więcej o Bobalu przeczytasz w tym wpisie.
Założoną w roku 1940 przez Pedro Beltrána El Moreno przejęli po nim jego synowie, działając pod nazwą Bodegas Antonio i Miguel Beltrán, a po nich – Antonio Beltrán, wnuk Pedro Beltrána. Antonio Beltrán w 2000 roku poczynił nowe inwestycje, przekształcając stare piwnice w magazyny do składowania i leżakowania wina. Dziś Bodegas Pedro Moreno wytwarza wina w kilku seriach, od Blanco, Rosado i Tinto del Moreno, Llano de la Cueva, Pino los Quintos, przez Vallejo de la Mota i Vińa Turquesa, po Vino 1940 i Natural del Moreno, wszystkie w apelacji DO Utiel-Requena.
Pedro Moreno 1940 Natural del Moreno Bobal 2014 z Utiel Requena to prawdopodobnie najlepszy, a na pewno jeden z najlepszych przykładów czystego naturalnego Bobala, z jakim mieliśmy do czynienia.
Bobal z Bodegas Pedro Moreno 1940 powstaje z owoców ze starych, co najmniej 75-letnich winorośli uprawianych organicznie, z poszanowaniem reguł naturalnego i zrównoważonego rolnictwa. Na etapie produkcji również brak dodatków winiarskich, poza minimalną ilością siarczynów dodanych przed butelkowaniem. Wino nie jest stabilizowane, filtrowane ani klarowane. Dojrzewało 50 miesięcy w barriques z francuskiego dębu. W kieliszku intensywny jeżynowy kolor z rubinowymi refleksami. Nos bogaty, złożony i pikantny, o żywych aromatach dojrzałych czarnych owoców. Świetnie zintegrowana beczka dodająca nut przypraw, czekolady i lukrecji. Na podniebieniu dojrzałe, mocne, pełne i mięsiste o świetnej strukturze. Szerokie z okrągłym finiszem. Bardzo dobra kwasowość. Spektakularny, super harmonijny Bobal warty swojej ceny.
Bobal świetnie komponuje się z wyrazistymi serami i daniami mięsnymi, szczególnie z dziczyzny i drobiu, ale my wolimy koncentrować uwagę na winie, szczególnie tak dobrym, jak to, dlatego co do zasady (z wyłączeniem restauracji) degustujemy Bobale sauté. Uwielbiamy takie wina.
Nazwa: Bodegas Pedro Moreno 1940 Natural del Moreno Bobal 2014
Kraj: Hiszpania
Region: Walencja, Utiel-Requena
Rodzaj: czerwone, wytrawne, naturalne
Szczepy: 100% Bobal
Moc: 15,5%
Wino kupiliśmy w Walencji