Lody cynamonowe.
Aromatyczne kremowe lody cynamonowe z trzech składników, bez cukru i laktozy. Pyszne i łatwe. Śmietanę kokosową możesz zastąpić klasyczną śmietaną albo mlekiem kokosowym, jak w przepisie na lody z rabarbaru lub lody morelowe.
Lody cynamonowe – SKŁADNIKI na ok. 6 gałek:
- 400 g roślinnej śmietany kokosowej (używam Creamo o zawartości 15% tłuszczu)
- 3 płaskie łyżki mielonego cynamonu
- ok. 100-120 g (u mnie: 100 g) erytrytolu zmielonego na proszek o konsystencji cukru pudru
- (opcjonalnie) pół ziarenka świeżo startej tonki albo miąższ z jednej laski wanilii
Lody cynamonowe – PRZEPIS:
- Śmietanę kokosową przełóż do miski, dodaj cynamon, tonkę i zmielony na proszek erytrytol, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc, by masa na lody dobrze się schłodziła.
- Dalej możesz postąpić dwojako: –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i włącz urządzenie w trybie hard. W maszynce do lodów Zyle proces przygotowania tych lodów trwał ok. 80 minut – krótko, ponieważ masa na lody była kremowa i gęsta. Pamiętaj, że tempo przygotowania lodów w maszynce do lodów jest uzależnione między innymi od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Jeżeli np. podwoisz proporcje, urządzenie wypakowane po brzegi będzie pracować (czyli mieszać i chłodzić lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż wymieszaną wcześniej masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć urządzenie w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. To jeden z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów dostępnych na rynku, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej autentyczną ozdobę.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczam się do najbardziej istotnych. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz w zasięgu ręki przez cały rok – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość i poziom nacukrzenia pozostawia wiele do życzenia
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy)
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz mrożone desery
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 2 godziny, ponieważ właśnie tyle średnio potrzebuje maszynka Zyle, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub kremowe lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody roślinne, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez laktozy i wszystkie inne możesz przygotować w każdej chwili.