Lody z duszonych owoców – roślinne i bez dodatku cukru.

Lody z duszonych owoców (a także z pieczonych i smażonych) to bardzo fajny patent na kreatywne wykorzystanie nadwyżek owoców pozostałych po innych przepisach; możesz zużyć w ten sposób nawet resztkę konfitur czy powideł, które nie zmieściły się w słoikach.

Cały myk polega na tym, by poddać owoce obróbce cieplnej dowolnego rodzaju. Możesz je udusić, upiec lub usmażyć – każda forma obróbki pod wpływem wysokiej temperatury wzbogaca smak owoców i nadaje im wyjątkowej głębi. Lody z takich owoców smakują wybornie. Dodatek tłustej roślinnej śmietany kokosowej zapewnia wspaniałą kremową konsystencję i sprawia, że lody przechowywane w zamrażarce nie zamarzają na kamień tak szybko, jak sorbety. Nie dosładzam masy na lody, ponieważ moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, ale jeżeli lubisz mocno słodkie smaki, możesz dodać erytrytol, cukier lub inne słodzidło.

Śmietanę kokosową możesz zastąpić klasyczną śmietaną albo mlekiem kokosowym, jak w przepisie na lody z rabarbaru lub lody morelowe.

Lody z duszonych owoców

Lody z duszonych owoców

Lody z duszonych owoców – SKŁADNIKI na ok. 10 gałek:

  • ok. 400-500 g pieczonych lub duszonych owoców wraz z syropem, który tworzy się podczas obróbki cieplnej (tu: owoce pozostałe z tego przepisu)
  • 400 g roślinnej śmietany kokosowej (2 x 200 g)

Nie dodaję cukru ani żadnego innego słodzidła, ale jeżeli owoce (np. maliny, porzeczki, jagody) są dla Ciebie zbyt kwaśne, możesz to zrobić.

Lody z duszonych owoców – PRZEPIS:

  1. Sos owocowy wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodził.
  2. Po schłodzeniu sosu możesz postąpić dwojako: –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej najpierw śmietanę lub mleko kokosowe, a następnie sos owocowy (bez miksowania) i włącz urządzenie w trybie hard. W maszynce do lodów Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż wymieszaną wcześniej masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Lody z duszonych owoców

Lody z duszonych owoców

Lody z duszonych owoców

Lody z duszonych owoców

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć urządzenie w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. To jeden z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów dostępnych na rynku, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej autentyczną ozdobę.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczam się do najbardziej istotnych. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz w zasięgu ręki przez cały rok – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość i poziom nacukrzenia pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz mrożone desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka Zyle, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody roślinne, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez laktozy i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Lody z duszonych owoców