Halloumi z sosem owocowym.

Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub ewentualnie z mieszanki mleka owczego i koziego albo owczego, koziego i krowiego. Znakomicie nadaje się do smażenia i grillowania. Jakby tego było mało, ma długi termin przydatności do spożycia i doskonale się przechowuje; możesz go również zamrozić.

Wyrazisty i słony Halloumi świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami. Finalny smak sosu będzie zależeć od dobranych proporcji poszczególnych owoców. Im więcej porzeczek i malin, tym więcej kwaskowatych nut. My mamy skłonność do kwaśniejszych smaków, które równoważą tutaj między innymi słodkie poznańskie czereśnie. Do owoców nie dodaję nic – ani słodzidła, ani przypraw, ponieważ latem są wystarczająco aromatyczne i pyszne z natury, ale jeżeli wolisz, możesz to zrobić (dobrze sprawdzi się np. gałka muszkatołowa, kardamon, tonka czy pieprz).

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 2,5 kg owoców na sos owocowy: wiśnie (wypestkowane, u mnie: 400 g), czereśnie (wypestkowane, u mnie: 800 g), czarna porzeczka (300 g), jagody (500 g), maliny (500 g) – w dowolnych proporcjach
  • ok. 250 g Halloumi
  • trochę listków mięty

Halloumi z sosem owocowym – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sos: przełóż owoce do dużego, głębokiego rondla i duś przez kilka minut, co pewien czas mieszając, aż puszczą sok, a większość jagód, porzeczek i malin rozpadnie się (wiśnie i czereśnie zmiękną, ale zachowają kształt).
  2. Halloumi pokrój w plastry. Z 250 g sera uzyskasz 6 plastrów.
  3. Gdy sos owocowy będzie niemal gotowy, usmaż na patelni plastry Halloumi (ser smażę bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką).
  4. Halloumi podaj z sosem owocowym i kilkoma listkami mięty.

Jeżeli zostanie Ci sos, możesz zrobić z niego pyszne domowe lody owocowe.

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym

Halloumi z sosem owocowym