Makaron z sosem szparagowym.

Nie powiem, że to najlepszy przepis na sos szparagowy do makaronu, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że lepszego nie znam. Szparagi, szalotki, dobre wytrawne białe wino, estragon, masło z nerkowców, sok z limonki, oliwa, przyprawy, trochę ziół, a dla pełni szczęścia – piniole! To sprawdzona recepta na doskonały szparagowy sos do makaronu, który jest wspaniale kremowy, choć w 100% roślinny.

Uwagi:

  • Użyj dowolnego makaronu
  • Piniole możesz zastąpić innymi orzechami, np. grubo posiekanymi nerkowcami
  • Przygotowując sos uważaj z ilością płynów, lepiej na początek wlać mniej i w razie potrzeby dolać więcej
  • Ważne, by makaron nie pływał w sosie, powinno go być tylko tyle, by pokrył makaron (tak jak w przypadku pesto)

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 400 g makaronu bezglutenowego (u mnie: Rigatoni)
  • 300 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu końcówek)
  • 3 małe francuskie szalotki albo 1 duża
  • ok. 50 ml białego wytrawnego wina (np. Albariño)
  • pęczek estragonu (albo garść listków mięty)
  • 3 łyżeczki masła z nerkowców (100% nerkowców)
  • sok z jednej limonki
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • duża garść listków trybuli, kolendry lub pietruszki
  • mała garść pinioli

Makaron z sosem szparagowym – PRZEPIS:

  1. Posiekaj szalotki i podduś na oliwie w głębokiej patelni.
  2. Posiekaj szparagi (główki odłóż) i dodaj do szalotek. Przykryj patelnię i duś 3 minuty.
  3. W blenderze molekularnym (używam Ronic Zyle Led II) zmiksuj podduszone szparagi z szalotkami, listki estragonu, masło z nerkowców, sok z limonki, wino, sól i pieprz. Blenduj do uzyskania gładkiego, jedwabistego sosu.
  4. W tej samej głębokiej patelni podsmaż na oliwie przekrojone wzdłuż główki szparagów (ok. 2 minuty). Dodaj na patelnię sos i przez chwilę go podgrzej.  
  5. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź i od razu przełóż na patelnię.
  6. Wymieszaj całość i zdejmij patelnię z ognia. Dodaj większość listków trybuli (lub innych ziół) i wymieszaj.
  7. Makaron podziel na porcje. Dodaj trochę pozostałych zielonych listków i pinioli, skrop oliwą i podawaj.

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym