Makaron z sosem szparagowym.
Nie powiem, że to najlepszy przepis na sos szparagowy do makaronu, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że lepszego nie znam. Szparagi, szalotki, dobre wytrawne białe wino, estragon, masło z nerkowców, sok z limonki, oliwa, przyprawy, trochę ziół, a dla pełni szczęścia – piniole! To sprawdzona recepta na doskonały szparagowy sos do makaronu, który jest wspaniale kremowy, choć w 100% roślinny.
Uwagi:
- Użyj dowolnego makaronu
- Piniole możesz zastąpić innymi orzechami, np. grubo posiekanymi nerkowcami
- Przygotowując sos uważaj z ilością płynów, lepiej na początek wlać mniej i w razie potrzeby dolać więcej
- Ważne, by makaron nie pływał w sosie, powinno go być tylko tyle, by pokrył makaron (tak jak w przypadku pesto)
Makaron z sosem szparagowym – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 400 g makaronu bezglutenowego (u mnie: Rigatoni)
- 300 g zielonych szparagów (waga po odłamaniu końcówek)
- 3 małe francuskie szalotki albo 1 duża
- ok. 50 ml białego wytrawnego wina (np. Albariño)
- pęczek estragonu (albo garść listków mięty)
- 3 łyżeczki masła z nerkowców (100% nerkowców)
- sok z jednej limonki
- czarny pieprz, roztarty w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- duża garść listków trybuli, kolendry lub pietruszki
- mała garść pinioli
Makaron z sosem szparagowym – PRZEPIS:
- Posiekaj szalotki i podduś na oliwie w głębokiej patelni.
- Posiekaj szparagi (główki odłóż) i dodaj do szalotek. Przykryj patelnię i duś 3 minuty.
- W blenderze molekularnym (używam Ronic Zyle Led II) zmiksuj podduszone szparagi z szalotkami, listki estragonu, masło z nerkowców, sok z limonki, wino, sól i pieprz. Blenduj do uzyskania gładkiego, jedwabistego sosu.
- W tej samej głębokiej patelni podsmaż na oliwie przekrojone wzdłuż główki szparagów (ok. 2 minuty). Dodaj na patelnię sos i przez chwilę go podgrzej.
- W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedź i od razu przełóż na patelnię.
- Wymieszaj całość i zdejmij patelnię z ognia. Dodaj większość listków trybuli (lub innych ziół) i wymieszaj.
- Makaron podziel na porcje. Dodaj trochę pozostałych zielonych listków i pinioli, skrop oliwą i podawaj.
Jestem pod wielkim wrażeniem bloga, życzę sukcesów!!!