Mazurek całkiem na odwrót.
Od maleńkości tradycyjne mazurki omijam szerokim łukiem, dlatego dla Was zrobiłem taki, który powinien przekonać nawet największych sceptyków.
To mazurek-niemazurek, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale też przepyszny i w 100% roślinny. Nie zawiera ani nie potrzebuje: pieczenia, mrożenia, cukru, słodzików, mąki, jajek, masła ani glutenu. Dzięki przyprawom korzennym jest niezwykle aromatyczny, słodki (daktyle!) i pełen znakomitych bakalii.
To jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że aż żal nie zrobić. Mazurek nie wysycha, nie robi się twardy jak kamień, po kilku dniach jest tak samo smaczny, jak tuż po zrobieniu. Możesz przechowywać go w lodówce do 10 dni. A może nawet dłużej, choć nie mam wątpliwości, że zniknie w okamgnieniu!
Jeżeli szukasz pomysłu na genialne wielkanocne ciacho bez użycia piekarnika, ten przepis jest dla Ciebie :-)
Placek jest naturalnie bezglutenowy (bez mąki) i wegański (bez jajek czy masła).
Mazurek całkiem na odwrót – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
- 12 dużych świeżych daktyli (ok. 250 g – waga bez pestek, tu: daktyle Medjool)
- 2 płaskie łyżki surowego kakao
- 200 g migdałów ze skórką
- 4 kopiaste łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
- dowolne orzechy do dekoracji (np. pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce)
- ziarno kakao (nibsy) do dekoracji (opcjonalnie)
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu lub kardamonu utłuczonego w moździerzu
Mazurek całkiem na odwrót – PRZEPIS:
- Przygotuj spód: w misce zagnieć daktyle z kakao, aż uzyskasz miękkie ciasto. Zajmie to ok. 3 minut, może krócej.
- Natłuść lekko formę do ciasta (najlepiej: z wyjmowanym dnem albo silikonową) olejem kokosowym i przełóż do niej ciasto. Uklep je tak, by utworzyło dno i ścianki mazurka. Wstaw do lodówki.
- W robocie kuchennym lub blenderze zmiksuj migdały na mąkę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodawaj mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie migdałów i mieszanie zawartości patelni powinno zająć ok. 12-15 minut. W tym czasie migdałowa „zasmażka” nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji.
- Gotową uprażoną na patelni masą migdałową wypełnij formę i wyrównaj powierzchnię ciasta.
- Wierzch ciasta posyp mielonym cynamonem lub kardamonem albo obydwiema przyprawami w takich proporcjach, jakie będą Ci odpowiadać.
- Mazurek udekoruj dowolnymi bakaliami.
- Wstaw na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z formy przechowuj w lodówce na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Nie mam oleju kokosowego – czym go zastąpic?
Innym olejem. Albo ghee, jeżeli nie zależy Ci na tym, by ciasto było wegańskie.
Czy da się bez kakao?
Tak, bez problemu. Zamiast kakao możesz dodać choćby wiórki kokosowe albo mielone orzechy.
Piękny ???
Ja też jestem całkiem na odwrót, więc ten mazurek jest dla mnie w sam raz
Oł jeeeee! Jaki zajebisty skład!!!! I wszystko mam w domu, bo kupiłam do powtórki Ranginaka, ale skoro jest nowy przepis to robię TO jutro:) mniam mniam mniam
Eh, uwielbiam te Wasze antykwaryczne akcesoria, kubeczek jest mega. Zazdraszczam i zazdraszczam, wkrótce chyba przestanę ten blog czytać :P
Cudowny jest, powtórzę na Wielkanoc:)
Cieszę się, że smakował!
I znów te pistacje :D muszę zamówić
Jeszcze nie zamówiłaś?;-)
Ile tej mąki dać, bo w przepisie nie ma(chyba, że mi na oczy padło :-))
W tym przepisie nie używam mąki. Dodaję migdały mielone na mąkę – mówi o tym punkt trzeci opisu.
Super! Zastanawiam się, czy świeże daktyle można zastąpić tymi suszonymi po ich uprzednim namoczeniu?
I czy myślisz, że udałby się krem z mąki kokosowej, zamiast migdałowej?
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że z suszonymi daktylami też powinno się udać, choć nie wiem, czy będą równie plastyczne przy formowaniu spodu ciasta. Na pewno przed użyciem powinnaś je namoczyć, a następnie odcisnąć z wody i zmiksować z kakao. W przypadku suszonych daktyli ręczne wyrabianie ciasta lepiej sobie odpuścić. Moja masa migdałowa to tak naprawdę prażone masło orzechowe, a nie krem, więc jeśli zrobisz krem z mąki kokosowej, cały deser będzie smakować zupełnie inaczej. Nie wiem też, jak mąka kokosowa zareaguje na prażenie na patelni.
Wspaniałe ciasto, łatwe i jakie pyszne. Ta masa z migdałów prażonych na patelni to jest jakieś szaleństwo i obłęd!!! Stokrotne dzięki za przepis:)
Bardzo proszę!!
Genialny ❤
Genialny :)
Wyszedł cudnie! Smakował lepiej od tradycyjnego nawet vegan-wrogom :p polecam :))
:D
A czy można zamiast migdałów użyć mąki orzechowej (np. arachidowej)?
Tak, jak najbardziej.
Ooo. Fajny, zrobię mojej córci na święta. A jaką jest mniej więcej wielkość formy? Z góry dziękuję za informację.
Średnica 18-20 cm.