• ok. 400-500 g młodych ziemniaków
  • 2 średnie pory
  • ok. 300 g boczniaków
  • 150 g bezglutenowej kiełbasy (tu: włoska salsiccia, może być też chorizo)
  • trochę natki pietruszki
  • mała garść świeżych listków oregano
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka owoców fenkułu
  • łyżeczka ostrego pimentonu lub ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki / boczniaki / pory / kiełbasa. Pyszne, jednogarnkowe danie z czterech składników.

Często przygotowuję tego rodzaju jednogarnkowe dania, używając do nich różnych składników – często takich, które pozostaną mi po gotowaniu innych potraw.

Ten zestaw sprawdza się bardzo dobrze. Świetne młode smażone ziemniaki i boczniaki doskonale komponują się z miękkim uduszonym porem. Smaku dodaje tu także dobrej jakości kiełbasa.

W założeniu to danie jednogarnkowe, ponieważ nie jestem fanem czasochłonnego zmywania, ale możesz oczywiście przygotować je przy użyciu dwóch patelni.

W takim przypadku na jednej usmaż boczniaki i ziemniaki, a na drugiej kiełbasę i pory. Następnie, połącz wszystko razem. W ten sposób poszczególne składniki będą również cieplejsze w chwili ich łączenia.

Jeśli nie masz dostępu do boczniaków, możesz zastąpić je pieczarkami.

Ziemniaki boczniaki L_02

Ziemniaki boczniaki L_09

PRZEPIS:

  1. Młode ziemniaki oskrob ze skórek nożem, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 minut, w zależności od wielkości kawałków).
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą, by szybciej ostygły i zostaw do odcieknięcia.
  3. Usuń brzydkie zielone liście z porów, przekrój je wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj. Kiełbasę pokrój na półplasterki.
  4. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i na średnim ogniu usmaż boczniaki, aż się zrumienią. Jeśli boczniaki są duże, połam je wcześniej na mniejsze kawałki. Zdejmij boczniaki z patelni.
  5. Na natłuszczonej patelni usmaż ziemniaki, aż ładnie się zrumienią (ZOBACZ). Usmażone zdejmij z patelni.
  6. Usmaż kiełbasę, aż się zrumieni.
  7. Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzuć posiekane pory. Wymieszaj, wlej trochę gorącej wody, dodaj sól i duś po przykryciem przez ok. 3 minuty. Dopraw pory pieprzem, pimentonem oraz rozgniecionymi w moździerzu kolendrą i fenkułem, po czym duś jeszcze przez ok. 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Zdejmij pokrywkę i odparuj całą wodę.
  8. Gdy pory idealnie zmiękną, dodaj na patelnię kiełbasę, boczniaki i ziemniaki. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż wszystkie składniki ogrzeją się.
  9. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw w razie potrzeby i dodaj garść posiekanej natki pietruszki oraz listków świeżego oregano.

Ziemniaki boczniaki L_07

Ziemniaki boczniaki L_04