- ok. 400-500 g młodych ziemniaków
- 2 średnie pory
- ok. 300 g boczniaków
- 150 g bezglutenowej kiełbasy (tu: włoska salsiccia, może być też chorizo)
- trochę natki pietruszki
- mała garść świeżych listków oregano
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka owoców fenkułu
- łyżeczka ostrego pimentonu lub ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki / boczniaki / pory / kiełbasa. Pyszne, jednogarnkowe danie z czterech składników.
Często przygotowuję tego rodzaju jednogarnkowe dania, używając do nich różnych składników – często takich, które pozostaną mi po gotowaniu innych potraw.
Ten zestaw sprawdza się bardzo dobrze. Świetne młode smażone ziemniaki i boczniaki doskonale komponują się z miękkim uduszonym porem. Smaku dodaje tu także dobrej jakości kiełbasa.
W założeniu to danie jednogarnkowe, ponieważ nie jestem fanem czasochłonnego zmywania, ale możesz oczywiście przygotować je przy użyciu dwóch patelni.
W takim przypadku na jednej usmaż boczniaki i ziemniaki, a na drugiej kiełbasę i pory. Następnie, połącz wszystko razem. W ten sposób poszczególne składniki będą również cieplejsze w chwili ich łączenia.
Jeśli nie masz dostępu do boczniaków, możesz zastąpić je pieczarkami.
PRZEPIS:
- Młode ziemniaki oskrob ze skórek nożem, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 minut, w zależności od wielkości kawałków).
- Ugotowane ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą, by szybciej ostygły i zostaw do odcieknięcia.
- Usuń brzydkie zielone liście z porów, przekrój je wzdłuż na pół, dokładnie umyj i posiekaj. Kiełbasę pokrój na półplasterki.
- W dużej, głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i na średnim ogniu usmaż boczniaki, aż się zrumienią. Jeśli boczniaki są duże, połam je wcześniej na mniejsze kawałki. Zdejmij boczniaki z patelni.
- Na natłuszczonej patelni usmaż ziemniaki, aż ładnie się zrumienią (ZOBACZ). Usmażone zdejmij z patelni.
- Usmaż kiełbasę, aż się zrumieni.
- Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzuć posiekane pory. Wymieszaj, wlej trochę gorącej wody, dodaj sól i duś po przykryciem przez ok. 3 minuty. Dopraw pory pieprzem, pimentonem oraz rozgniecionymi w moździerzu kolendrą i fenkułem, po czym duś jeszcze przez ok. 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Zdejmij pokrywkę i odparuj całą wodę.
- Gdy pory idealnie zmiękną, dodaj na patelnię kiełbasę, boczniaki i ziemniaki. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż wszystkie składniki ogrzeją się.
- Zdejmij patelnię z ognia, dopraw w razie potrzeby i dodaj garść posiekanej natki pietruszki oraz listków świeżego oregano.
świetne danie:)
Bardzo smakowite składniki
Jadłbym :D
Uwielbiam młode ziemniaki, nadchodzi dla mnie kulinarny raj!
Muszę spróbować, boczniaki jem tylko smażone w całości. Twoja propozycja wygląda pyszniutko
Pycha, świetny blog
Bardzo fajny wpis
Mmmmmmmm zestaw idealny
Jestem pod wrażeniem strony, świetna robota
Wygląda obiecująco :D