• 2 pęczki rzodkiewek
  • 5 pomidorów malinowych
  • 80 g młodych listków rzodkiewki (lub kiełki)
  • 3 łyżeczki kaparów
  • mała garść pistacji
  • puszka szprotek dobrej jakości (tu: z Rygi)
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sałatka z rzodkiewek, pistacji i szprotek.

To prosta wiosenna sałatka z rzodkiewek, pomidorów malinowych, kaparów, pistacji i szprotek.

Bardzo lubię połączenie pomidorów i rzodkiewek, wzbogacone wyrazistymi, słonymi kaparami. Użyłem tu również bardzo dobrej jakości szprotek z puszki oraz pistacji, które fajnie zgrały się z resztą składników.

Udało mi się również zdobyć smaczne, dość ostre i pięknie wyglądające młode listki rzodkiewki (ZOBACZ), które doskonale komponują się z tym daniem. W ich braku możesz jednak zastąpić je dowolnymi kiełkami.

Do sałatki możesz również dodać trochę świeżych ziół, takich jak oregano czy tymianek.

Rzodkiewki szprotki L_03

PRZEPIS:

1. Do miski wrzuć pokrojone na ćwiartki (lub mniejsze części) rzodkiewki, pokrojone pomidory, kapary, pistacje i trochę listków rzodkiewki. Wlej chlust oliwy, dopraw pieprzem i – jeśli potrzebujesz – solą. Wymieszaj.

2. Na talerzu rozłóż porcję sałatki, ułóż szprotki oraz listki rzodkiewki.

3. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą.

Użyłem tu hiszpańskiej jednoszczepowej oliwy extra vergine Casas de Hualdo z oliwek Arbequina (ZOBACZ) – delikatnej i aromatycznej, w sam raz do takich sałatek.

Smacznego!

Rzodkiewki szprotki L_04

Rzodkiewki szprotki L_05