- 2 pęczki rzodkiewek
- 5 pomidorów malinowych
- 80 g młodych listków rzodkiewki (lub kiełki)
- 3 łyżeczki kaparów
- mała garść pistacji
- puszka szprotek dobrej jakości (tu: z Rygi)
- oliwa extra vergine
- trochę soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sałatka z rzodkiewek, pistacji i szprotek.
To prosta wiosenna sałatka z rzodkiewek, pomidorów malinowych, kaparów, pistacji i szprotek.
Bardzo lubię połączenie pomidorów i rzodkiewek, wzbogacone wyrazistymi, słonymi kaparami. Użyłem tu również bardzo dobrej jakości szprotek z puszki oraz pistacji, które fajnie zgrały się z resztą składników.
Udało mi się również zdobyć smaczne, dość ostre i pięknie wyglądające młode listki rzodkiewki (ZOBACZ), które doskonale komponują się z tym daniem. W ich braku możesz jednak zastąpić je dowolnymi kiełkami.
Do sałatki możesz również dodać trochę świeżych ziół, takich jak oregano czy tymianek.
PRZEPIS:
1. Do miski wrzuć pokrojone na ćwiartki (lub mniejsze części) rzodkiewki, pokrojone pomidory, kapary, pistacje i trochę listków rzodkiewki. Wlej chlust oliwy, dopraw pieprzem i – jeśli potrzebujesz – solą. Wymieszaj.
2. Na talerzu rozłóż porcję sałatki, ułóż szprotki oraz listki rzodkiewki.
3. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą.
Użyłem tu hiszpańskiej jednoszczepowej oliwy extra vergine Casas de Hualdo z oliwek Arbequina (ZOBACZ) – delikatnej i aromatycznej, w sam raz do takich sałatek.
Smacznego!
Listki rzodkiewki! Fajnie wyglądają:)
pomysł fajny :)