• 4 morele
  • 4 śliwki węgierki
  • 4 łyżeczki orzechów laskowych w miodzie akacjowym (Spiżarnia)
  • trochę calvadosu
  • szczypta cynamonu
  • garść płatków migdałowych

To szybki i banalnie prosty w wykonaniu deser. Calvados sprawia, że owoce zyskują wyjątkowy aromat, ale jeśli ktoś nie ma pod ręką calvadosu, może zastąpić go białym winem. Nie przesadzajcie z ilością płynów, bowiem owoce puszczą sok, a nie chodzi o to, by danie przybrało postać zupy. Warto spróbować, bo choć to deser na gorąco, idealnie sprawdzi się na lato.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. W tym czasie, przygotujcie dwa podwójne arkusze papieru do gotowania (tu: Saga). Małe miski wyłóżcie papierem, tworząc otwarte ‘kieszonki’.

3. Do środka włóżcie po cztery połówki moreli i śliwek, dodajcie po szczypcie cynamonu oraz po dwie łyżeczki orzechów w miodzie*.

4. Każdą porcję deseru skropcie calvadosem, a na koniec dodajcie nieco płatków migdałowych.

5. Zbierzcie razem krawędzie papierowego zawiniątka, lekko skręćcie u góry i zwiążcie sznurkiem, tworząc szczelne paczuszki.

6. Przełóżcie paczuszki na blachę albo do żaroodpornego naczynia i wstawcie do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

7. Gotowe paczuszki przełóżcie z powrotem do miseczek, przetnijcie sznurki i podawajcie.

*Miód z orzechami laskowymi. Skład 100 g wyrobu: miód akacjowy 65%, orzechy laskowe 35%.

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka