- 800 g gęstego naturalnego jogurtu bez cukru
- 2-4 łyżki miodu
- 4 płaskie łyżki niebieskiego maku
- ok. 100-150 ml mleka (tu: niepasteryzowane)
Mrożony jogurt z makiem – deser z trzech składników.
Zdrowy, pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser z samych naturalnych składników, który świetnie sprawdzi się też jako dodatek do bardziej skomplikowanych słodkich przekąsek.
Ilość miodu zależy od upodobania do słodkich smaków. Można całkiem go pominąć (wtedy mrożony jogurt ma postać lodów, ale smakuje jak 100% jogurt naturalny), albo dodać trochę słodzidła. Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić naturalnym syropem, np. organicznym z daktyli.
Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY
PRZEPIS:
- Jogurt, miód i mleko dodaj do blendera i zmiksuj.
- Przelej do miski, dodaj mak, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by masa dobrze się schłodziła (ZOBACZ).
- Przełóż masę do sorbetiery i mieszaj przez ok. 15-20 minut albo postępuj zgodnie z instrukcją swojej maszyny do lodów.
- Po tym czasie mrożony jogurt jest gęsty i zimny jak lody, możesz więc podać go jako deser od razu.
- Jeśli chcesz, by był bardziej zwarty i nadawał się do nakładania gałkownicą (w formie lodowych kulek), przełóż masę do plastikowego pojemnika (ZOBACZ) i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
bardzo ciekawe i intrygujące! :D czy można to wszystko bez maszyny do lodów?
Możesz spróbować zgodnie z tym przepisem: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/lody-malinowe/
Piękne, chętnie bym spróbowała, nawet niesłodkich, bo uwielbiam taki dobrze schłodzony gęsty i zimny jogurt naturalny prosto z lodówki. Latem przed jedzeniem wstawiam jogurt grecki na 30 minut do zamrażarki, pycha
Szkoda, że nie mam maszyny do lodów :(
Warto kupić, a w jej braku możesz spróbować zrobić mrożony jogurt zgodnie z tym przepisem: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/lody-malinowe/
Gdzie można kupić niepasteryzowane mleko?
Zamawiam tu: http://www.naturalnielokalnie.com/ albo kupuję pod Halą Mirowską
Jaką maszynę do lodów /sorbetiere polecasz Szymonie? Czy to to samo? Jak cenowo wychodzi? Zawsze tylko czytam Twoje przepisy, musze w koncu kupic i robic. Super pomysł z tym makiem!
Używam sorbetiery – przystawki do kitchen aid’a. Maszyny do lodów to co do zasady samodzielne urządzenia (nie przystawki). Cenowo kitchen aid raczej się nie opłaca, ponieważ warunkiem używania przystawki jest posiadanie „bazy” czyli głównego robota kuchennego, a on kosztuje swoje. Nie mam maszyny do lodów, ale zakładam, że przyzwoita kosztuje kilkaset złotych, więc jest nieporównanie tańsza niż KA. Tak czy owak, nie jestem w stanie polecić Ci sprzętu konkretnej marki.
Rewelacja!
Świetny pomysł na lekki orzeźwiający deser bez cukru:)