• 25 papryczek cherry
  • 250-300 g kremowej ricotty
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • oliwa extra vergine
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

Papryczki cherry zapiekane z ricottą i kolendrą.

To z całą pewnością nie jest przepis dla każdego. Powinni wypróbować go przede wszystkim miłośnicy mocno pikantnych potraw.

Piękne, intensywnie czerwone, niewielkie kuliste papryczki cherry (ich nazwa nie jest przypadkowa) mogą zwodzić swym przyjaznym wyglądem, ale to wciąż odmiana chilli, a to oznacza, że są naprawdę ostre. Pozostają ostre również po usunięciu pestek i wewnętrznych błon, ale mimo wszystko doskonale nadają się do nadziewania i zapiekania. W takiej formie nie tylko świetnie się prezentują, ale też mogą stanowić fajny pikantny dodatek do innych potraw. U mnie pojawiają się jednak najczęściej jako samodzielna przekąska na ostro, choćby do dobrze schłodzonego piwa (bezglutenowego albo nie, w zależności od Twoich preferencji).

Do faszerowania papryczek warto użyć łagodnego nadzienia, które dobrze skontrastuje pikantne papryczki – wystarczy twarożkowy ser w rodzaju ricotty i łagodne, a zarazem wyraziste w smaku ziele. Celowo nie doprawiam nadzienia pieprzem ani solą – nie jest to potrzebne. Wypróbuj również wersję z orzechem włoskim, który mięknie podczas pieczenia i dobrze komponuje się z serem.

Cherry peppers L_04

Cherry peppers L_12

Cherry peppers L_01

PRZEPIS:

  1. Małym nożem odetnij górną część papryczek – cięciem wokół ogonków. Następnie małą łyżeczką wydrąż pestki i białe wewnętrzne błonki.
  2. Wymieszaj ricottę z posiekaną kolendrą.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Nadziej papryczki serem – nie więcej niż do 2/3 wysokości (farsz urośnie w piekarniku). Do niektórych (np. do połowy) papryczek możesz wrzucić na dno orzech włoski, który dodatkowo wzbogaci smak.
  5. Nafaszerowane papryczki układaj ciasno w naczyniu do zapiekania (ZOBACZ). Skrop oliwą i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz ok. 30-35 minut, aż papryczki zmiękną.

Cherry peppers L_09

Cherry peppers L_13

Cherry peppers L_05