- 1 perliczka (ok. 1,5 kg)
- mały pęczek tymianku
- 5 gałązek rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 1 cytryna (pokrojona na 6 cząstek)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 0,5 kg ziemniaków (tu: młode francuskie)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- oliwa extra vergine
Perliczka pieczona z ziemniakami i ziołami. Maksymalnie prosty i bardzo smaczny przepis.
Perliczka doskonale nadaje się do pieczenia w całości, a jej mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż kurczak. Przepisy na perliczkę publikowałem już wcześniej (PERLICZKA), a tym razem sięgnąłem po przepis z książki Mimi Thorisson „Apetyt na Francję” (recenzja wkrótce), który zwraca uwagę w szczególności swą urzekającą prostotą.
Wystarczy ptak, sporo ziół i ziemniaki w roli dodatku. Tych samych ziół (tymianek i rozmaryn), które pojawiają się w tym przepisie, używałem już do nadziania przepiórek (Przepis na przepiórki pieczone z chorizo), byłem więc pewien efektu.
Użyłem młodych francuskich ziemniaków, zgrabnych i bardzo smacznych także teraz, w środku zimy. Próbowałem ich ostatnio w Paryżu (Przepis na kotlety wieprzowe z ziemniakami i pieczarkami) i okazały się naprawdę dobre, a co ważne coraz częściej można je kupić także w Polsce (są np. w stałej sprzedaży pod Halą Mirowską).
W sezonie użyj młodych polskich ziemniaków. Możesz też sięgnąć po zwykłe, pokrojone na małe kawałki – tak, by zdążyły się upiec. Do ziemniaków dodałem – inaczej niż w książce – te same świeże zioła, którymi nadziałem perliczkę i które przy okazji świetnie tu pasują – tymianek i rozmaryn, a także mój ukochany kminek, który prawie zawsze łączę z pieczonymi ziemniakami. Jeśli po nadzianiu perliczki zostaną Ci cząstki cytryny, które nie zmieszczą się we wnętrzu ptaka, upiecz je razem z ziemniakami, a później wyciśnij z nich sok do ziemniaków.
Autorka oryginalnego przepisu naciera perliczkę kaczym smalcem (to przecież kuchnia francuska:-), ale oliwa moim zdaniem w zupełności wystarcza. Ziołowy aromat, który unosi się z upieczonej perliczki w chwili, gdy usuwa się z niej nadzienie, jest wręcz odurzający. Coś wspaniałego! Upieczona według podanego czasu perliczka jest idealnie miękka, a nóżki i skrzydełka bez trudu można oddzielić wyłącznie przy użyciu rąk, bez noża.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Perliczkę dokładnie natrzyj oliwą i oprósz solą i pieprzem, na zewnątrz oraz wewnątrz.
- Nadziej perliczkę liśćmi laurowymi, rozmarynem, tymiankiem, nieobranymi ząbkami czosnku i cząstkami cytryny.
- Ułóż perliczkę w naczyniu do zapiekania.
- Opłucz ziemniaki, pokrój na połówki lub na mniejsze części i przełóż do miski. Jeśli używasz starych (dużych) ziemniaków, wcześniej obierz je ze skóry. Wlej do ziemniaków trochę oliwy, dodaj sól, pieprz, kminek, trochę listków tymianku i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj ziemniaki i przełóż do naczynia z perliczką.
- Wstaw do piekarnika na 50 minut. W razie potrzeby piecz kilka minut dłużej. Możesz sprawdzić, czy mięso jest upieczone na przykład wbijając widelec w miejsce, w którym noga łączy się z tułowiem od strony brzucha. Jeśli będzie ciepły, perliczka jest upieczona.
- Perliczkę podziel na części i podaj z ziemniakami.
Pod Twoim wpływem na maksa ograniczyłam kurczaki, jem sporadycznie i tylko zagrodowe, za to perliczka… uwielbiam i wcale nie jest taka droga
To prawda, jest pyszna i nie kosztuje dużo
No i to się nazywa wyżerka :) Ależ ten ptak smakowity
Mam nadzieję, że zrobisz! :D
Idealny przepis na święta, skorzystam na pewno
Aż chce się jeść!!!!!!!
bardzo smaczna perliczka zaskoczylam mile męza, dziekuje za przepis i gorąco polecam do wykorzystania
Cieszę się, że smakowało?
Perliczka powinna piec się pod przykryciem?
Nie, piekę ją w otwartym naczyniu, bez pokrywy.