• 1 perliczka
  • 1/2 świeżego ananasa (jeśli jest mały, można użyć go więcej)
  • 4-5 kolorowych papryk (czerwone, zielone, żółte)
  • 3-4 czerwone cebule
  • 2 papryczki chilli
  • spory kawałek imbiru
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżki cukru Dark Muscovado
  • kilka łyżek octu balsamicznego

Wszystkim, którzy nie jedli dotąd perliczki, polecam spróbować.

Ma bardzo smaczne i chude mięso; ilość tłuszczu pod skórą także jest zdecydowanie mniejsza niż np. w przypadku kurczaka. Moim zdaniem, perliczka nie wymaga też żadnych uprzednich skomplikowanych przygotowań, owijania w słoninę i innych podobnych praktyk, dzięki czemu jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ją dobrze przyprawić i można piec.

PRZEPIS:

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

2. Przyprawcie perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, porządnie wklepując przyprawy w mięso.

3. Nadziejcie ptaka posiekanym pęczkiem pietruszki i startym imbirem.

4. Na dno naczynia do zapiekania wrzućcie pokrojoną paprykę i chilli bez pestek, czerwone cebule pokrojone w ćwiartki lub na sześć części (w zależności od ich wielkości) oraz pokrojony na nieduże kawałki ananas. Skropcie porządnie oliwą, dodajcie sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego i posiekane listki rozmarynu. Całość wymieszajcie, tak by papryka, ananas i cebula pokryły się oliwą i przyprawami.

5. Skropcie perliczkę niewielką ilością oliwy i rozsmarujcie ją po jej powierzchni. Posypcie ptaka wędzoną papryką i, w razie potrzeby, dodatkowo pieprzem, i ułóżcie go w naczyniu.

6. Pieczcie perliczkę ok. godziny (przy wadze 1,2 – 1,3 kg). W zależności od piekarnika może się okazać, że będziecie potrzebować nieco mniej lub więcej czasu, więc po ok. 50 minutach warto sprawdzić, czy mięso dobrze odchodzi od udek.

7. W tym czasie ugotujcie ryż tak, by był ciepły w momencie podawania potrawy.

8. Gdy perliczka będzie gotowa, przełóżcie na talerze część warzyw, a resztę zmiksujcie w blenderze – razem z cukrem, octem balsamicznym i taką ilością wody, żeby uzyskać sos o odpowiedniej dla Was konsystencji. Ja preferuję raczej gęste sosy (ale nie zagęszczane mąką!).

9. Poporcjowanego ptaka podawajcie razem z warzywami, ryżem i sosem.

Smacznego!