- 1 perliczka
- 1/2 świeżego ananasa (jeśli jest mały, można użyć go więcej)
- 4-5 kolorowych papryk (czerwone, zielone, żółte)
- 3-4 czerwone cebule
- 2 papryczki chilli
- spory kawałek imbiru
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- pimenton (wędzona papryka)
- łyżka nasion kopru włoskiego
- gałązka rozmarynu
- oliwa extra vergine
- 2 łyżki cukru Dark Muscovado
- kilka łyżek octu balsamicznego
Wszystkim, którzy nie jedli dotąd perliczki, polecam spróbować.
Ma bardzo smaczne i chude mięso; ilość tłuszczu pod skórą także jest zdecydowanie mniejsza niż np. w przypadku kurczaka. Moim zdaniem, perliczka nie wymaga też żadnych uprzednich skomplikowanych przygotowań, owijania w słoninę i innych podobnych praktyk, dzięki czemu jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ją dobrze przyprawić i można piec.
PRZEPIS:
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.
2. Przyprawcie perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, porządnie wklepując przyprawy w mięso.
3. Nadziejcie ptaka posiekanym pęczkiem pietruszki i startym imbirem.
4. Na dno naczynia do zapiekania wrzućcie pokrojoną paprykę i chilli bez pestek, czerwone cebule pokrojone w ćwiartki lub na sześć części (w zależności od ich wielkości) oraz pokrojony na nieduże kawałki ananas. Skropcie porządnie oliwą, dodajcie sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego i posiekane listki rozmarynu. Całość wymieszajcie, tak by papryka, ananas i cebula pokryły się oliwą i przyprawami.
5. Skropcie perliczkę niewielką ilością oliwy i rozsmarujcie ją po jej powierzchni. Posypcie ptaka wędzoną papryką i, w razie potrzeby, dodatkowo pieprzem, i ułóżcie go w naczyniu.
6. Pieczcie perliczkę ok. godziny (przy wadze 1,2 – 1,3 kg). W zależności od piekarnika może się okazać, że będziecie potrzebować nieco mniej lub więcej czasu, więc po ok. 50 minutach warto sprawdzić, czy mięso dobrze odchodzi od udek.
7. W tym czasie ugotujcie ryż tak, by był ciepły w momencie podawania potrawy.
8. Gdy perliczka będzie gotowa, przełóżcie na talerze część warzyw, a resztę zmiksujcie w blenderze – razem z cukrem, octem balsamicznym i taką ilością wody, żeby uzyskać sos o odpowiedniej dla Was konsystencji. Ja preferuję raczej gęste sosy (ale nie zagęszczane mąką!).
9. Poporcjowanego ptaka podawajcie razem z warzywami, ryżem i sosem.
Smacznego!
Super, zrobię
Wykorzystałam Twój pomysł – miałam 3 perliczki od mamy. Pierwszą 3 tygodnie temu ususzyłam na wiór, zrobiłam ją wg przepisu River Cafe owijając prosciutto, ale obeschła straszliwie. Trochę się zraziłam, ale zainspirowałeś mnie i na spód brytfanki wrzuciłam upieczone warzywa zmieszane z kremową zupą kalafiorową, piekłam pod przykryciem – perliczka puściła sos, wszystkie warzywa zmiksowałam i powstał pyszny, gęsty warzywny sos o bardzo mięsnym aromacie, zamierzam pokazać ten pomysł na wykorzystanie pieczonych warzyw na swoim blogu – dziękuję.
W ramach rewanżu podsyłam inspirację do czekolad, które dziś znalazłam – może będziesz chciał przetestować :) Mire Premium CHocolate o tu: http://www.creative-inspiration.co.uk./?p=221262
Cieszę się, że przepis się udał. Dzięki za link :-)
Pozdrawiam
Mniam, perliczka zawsze pyszna
Wypróbowałam przepis i stwierdzam, że jest rewelacyjny :) Pyszny obiad dla rodziny, polecam!
Mniam mniam