• NA OK. 20 KROMEK:
  • 100 g polenty
  • 60 g łuskanych nasion konopi
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 30 g sezamu (dowolnego koloru)
  • 70 g łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka organicznego cukru kokosowego
  • 300 ml płynu: miąższ z 8 owoców marakui przetarty przez sito i uzupełniony wodą mineralną
  • 70 ml oliwy extra vergine
  • łyżeczka cynamonu lub kardamonu
  • łyżeczka goździków utartych w moździerzu
  • pół świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli himalajskiej

Pieczywo chrupkie piernikowe na soku z marakui. Bezglutenowe i wegańskie.

Pieczywo chrupkie z polenty piekę najczęściej w wersji wytrawnej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je również na słodko – z korzennymi przyprawami, na aromatycznym soku z marakui, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego.

Korzenne i słodkie chlebki z polenty smakują doskonale, a do tego są bardzo trwałe – można przechowywać je przez kilka tygodni.

Podstawę ciasta stanowią włoska polenta, konopie, mielone siemię lniane, nasiona słonecznika i świeżo wyciśnięty sok z miąższu marakui. Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, a coraz częściej także w sieciach marketów i oczywiście online.

Polenta sprawdza się w tym przepisie doskonale, a chrupkie chlebki są przepyszne. Ciasto z polenty jest mniej lepkie i wyjątkowo łatwo rozprowadza się na blasze. Polentę możesz zastąpić inną mąką bezglutenową albo mąką pszenną (jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej).

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta. Możesz podzielić je też na małe kwadraty – zyskają wtedy bardziej ciasteczkowy format 🙂

Sprawdź też inne przepisy na PIECZYWO CHRUPKIE

pieczywo-chrupkie-z-marakuja-l_03

pieczywo-chrupkie-z-marakuja-l_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Powinno powstać w miarę luźne ciasto (ZOBACZ).
  3. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki lub małe kwadraty.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 15 minut (w tej fazie – pieczenie tylko od góry), aż pieczywo będzie chrupiące i lekko się zrumieni. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

pieczywo-chrupkie-z-marakuja-l_01

pieczywo-chrupkie-z-marakuja-l_06

pieczywo-chrupkie-z-marakuja-l_07