• 1-1,2 kg batatów
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2-3 garście suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (wędzonej papryki)
  • pieprz
  • sól

Lekkie puree z batatów z żurawiną.

Puree z batatów to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do mięs, drobiu, a nawet ryby.

Słodkawy smak batatów zrównoważony jest dodatkiem pieprzu i ostrego pimentonu. Jeśli nie masz pod ręką wędzonej papryki, zastąp ją zwykłą mieloną ostrą papryką.

Poszukaj dobrej jakości suszonych żurawin. Te dostępne najczęściej na sklepowych półkach bardzo często zawierają cukier lub syrop klonowy.

Nie przejmuj się, jeśli zapomnisz o uprzednim namoczeniu żurawin. Zmiękną pod wpływem ciepła i wilgotności puree. Osiągniesz natomiast ciekawy efekt, jeśli namoczysz je w niewielkiej ilości alkoholu, np. w winie albo whisky. Wtedy może to być dodatek na bardziej wyjątkowe okazje, np. Święta.

puree-z-batatow-l_02

PRZEPIS:

  1. Żurawinę zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw.
  2. Obierz bataty ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 12-15 minut, w zależności od wielkości kawałków).
  3. Odcedź bataty, przelej je zimną wodą, by nieco ostygły i pozwól im odcieknąć z nadmiaru wody.
  4. Zmiksuj bataty ze śmietaną, pimentonem i pieprzem. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  5. Przełóż puree do naczynia, dodaj odcedzone żurawiny i wymieszaj. Puree powinno być ciepłe, a w razie potrzeby możesz je podgrzać bezpośrednio przed podaniem.

puree-z-batatow-l_03

zBLOGowani.pl