• sok wyciśnięty z 2 soczystych pomarańczy
  • 800 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki sproszkowanej macy (korzeń)

Smoothie z truskawek i pomarańczy.

Kto oglądał, ten wie, że ów prosty koktajl z truskawek i pomarańczy zrobił Will Smith w filmie „Wróg publiczny”.

Nie znalazłem w necie fragmentu filmu z samym koktajlem, ale jest coś o pasji do blendowania 😉

PRZEPIS:

Wyciśnij sok z pomarańczy (może być z cząstkami owocowego miąższu) i zmiksuj go z truskawkami oraz (opcjonalnie) ze sproszkowanym korzeniem macy*. Nie ma potrzeby dolewania wody ani dodawania cukru. Gotowe! 🙂 Teraz ciesz się wyjątkowym smakiem doskonałego truskawkowo-pomarańczowego koktajlu pełnego witamin.

smoothie-pomarancze-truskawkil_03

*Korzeń macy to produkt z kategorii superfood. Maca pochodzi z Peru, uprawia się ją na terenie Andów od kilku tysięcy lat. Skład suszonego korzenia to przede wszystkim węglowodany (59%), białko (10%) i błonnik (8%). Tłuszcze są w defensywie i stanowią ok. 2 % składu. Z uwagi na zawartość 18 aminokwasów maca jest szczególnie polecana w diecie wegańskiej, która eliminuje białko zwierzęce. Maca to wartościowe źródło wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, żelaza, siarki, cynku oraz witamin z grupy B, C i E. Korzeń macy można kupić w postaci sproszkowanej w sklepach z żywnością bio/eko. Warto go używać jako dodatku do wszelkiego rodzaju smoothies, koktajli, owsianek, mieszanek muesli, deserów na zimno (obróbka termiczna macy nie jest wskazana), etc.

Spróbuj też: Smoothie z malin i grapefruita

smoothie-pomarancze-truskawkil_04

smoothie-pomarancze-truskawkil_05