• PESTO:
  • duży pęczek pietruszki
  • 200 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • CHLEBKI:
  • 30 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g czarnuszki
  • 100 g łuskanych nasion konopi
  • 40 g mielonego lnu
  • 115 g mąki owsianej
  • 350 ml wody mineralnej
  • 100 ml pesto z pietruszki (uwaga: mililitrów, nie gramów!)
  • 50 ml oliwy extra virgin lub oleju konopnego (u mnie olej z konopi)
  • 2 łyżki spiruliny (może być też matcha)
  • szczypta pieprzu

Pieczywo chrupkie zielone – z czarnuszką i natką pietruszki.

Pieczywo chrupkie tak wegańskie, że aż zielone 😉 a to za sprawą domowego pesto z pietruszki oraz spiruliny (jeśli jej nie masz, bez problemu możesz ją pominąć).

Chlebki mają fajny zielony kolor, ale smak natki i spiruliny nie jest wyczuwalny. Dominuje uwielbiana przeze mnie czarnuszka. Jeśli wolisz, by smak natki był wyraźniejszy, możesz zmniejszyć ilość czarnuszki albo całkiem zastąpić ją np. czarnym sezamem. Natkę pietruszki możesz zastąpić też szpinakiem albo jarmużem.

Ciasto na pieczywo – tak samo jak we wcześniejszych przepisach na chlebki o innych smakach – zrobisz błyskawicznie, mieszając wszystko w jednej misce. Resztę wykona za Ciebie piekarnik.

Do pesto z pietruszki użyłem naprawdę sporego pęczka pietruszki – był mniej więcej 2x większy od zwykłego pęczka dostępnego na targu i 4x większy niż przeciętny pęczek z supermarketu.

Rodzaj mąki możesz dowolnie zmieniać (sprawdzi się każda inna bezglutenowa, np. ryżowa, kasztanowa, teff, z quinoa). Jeśli nie unikasz glutenu, pszenna, żytnia albo jęczmienna też będzie OK.

Tak przygotowane pieczywo chrupkie jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera cukru. Za sprawą konopi jest natomiast bogate w wartościowe białko roślinne.

Z podanych proporcji otrzymasz 8 dużych chrupkich kromek. Jeśli wolisz, możesz podzielić ciasto na 16 mniejszych porcji. Możesz przechowywać je co najmniej przez 2 tygodnie.

Eat green! Do dzieła:-)

Sprawdź też inne przepisy na CHRUPKIE PIECZYWO.

Pieczywo zielone L_04

Pieczywo zielone L_15

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Przygotuj pesto: zmiksuj duży pęczek pietruszki (tj. listki wraz z cieńszymi gałązkami – pozbądź się grubszych gałązek), a gdy wyraźnie zmniejszy objętość dodaj 100 ml oliwy, sól i pieprz. Zmiksuj, spróbuj, w razie potrzeby dolej więcej oliwy (ok. 50 ml) i ponownie zmiksuj. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej oliwy i przyprawy. Użyty przeze mnie pęczek dla uzyskania właściwej konsystencji pesto wymagał ok. 200 ml oliwy (ZOBACZ PESTO).
  3. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać w miarę luźne ciasto – ZOBACZ.
  4. Wyłóż połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź tak, by powstała w miarę jednorodna warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki (ZOBACZ).
  6. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Pieczywo zielone L_08

Pieczywo zielone L_01

Pieczywo zielone L_07

Pieczywo zielone L_09